Češi se vracejí do kin

Čeští diváci si znovu nacházejí cestu do kina. Zatímco v loňském roce tržby filmovým distributorům a majitelům kinosálů výrazně klesly, letos se čísla návštěvníků přibližují těm z předchozích let.

Za prvních devět měsíců letošního roku vzrostla návštěvnost ze zhruba sedmi milionů lidí ve stejném období loňského roku na 8,65 milionu. Tržby kin se za letošní tři čtvrtletí meziročně zvýšily ze 629 milionů korun za loňských devět měsíců na 797 milionů korun.

Podle ředitele distribuční firmy Falcon Jana Bradáče je letošní nárůst návštěvnosti kin dán nejen zajímavější filmovou nabídkou, ale i mimořádně slabým rokem 2005. Tržby biografů se totiž loni po několika úspěšných letech kvůli výrazně nižší návštěvnosti meziročně propadly o 245 milionů na 855 milionů korun. Do kin loni zavítalo téměř 9,5 milionu diváků, zatímco v roce 2004 jich bylo 12 milionů.

"Oproti předchozímu roku se (letos) v kinech objevily filmy, které diváky zaujaly v masovém měřítku," uvedl již dříve Bradáč. Například v prvním pololetí letošního roku bylo v Česku promítáno sedm filmů, jejichž návštěvnost překročila hranici 200.000 diváků. Podle Aleše Danielise z distribuční společnosti Bontonfilm vypadá letošní rok zatím slibně a celoroční návštěvnost kin by se mohla pohybovat kolem 11 milionů diváků.

Letos se vysoké návštěvnosti těší také české snímky. V čele aktuální tabulky nejnavštěvovanějších filmů jsou tři domácí tituly. Už potřetí ji vede kriminální komedie režiséra Jiřího Chlumského Prachy dělaj člověka. Podle UFD ji během minulého víkendu zhlédlo téměř 19.000 diváků. Celkem jich má tento snímek za čtyři týdny promítání na kontě na 90.000, přičemž tržby přesáhly deset milionů korun.

Na druhém místě skončila Hřebejkova a Jarchovského Kráska v nesnázích, jejíž celková návštěvnost atakuje dvousettisícovou hranici. Třetí je distribuční novinka, snímek Davida Ondříčka Grandhotel, který těsně po premiéře vyhledalo ve 24 kinosálech 10.391 diváků. Průměrná cena vstupenek do kin se za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila zhruba o dvě koruny na 92 korun.

Domácí filmový trh po roce 1999 zejména díky nástupu multikin překonal krizi, s níž se potýkal od začátku 90. let. Návštěvnost kin dramaticky klesla v roce 1994, kdy se snížila z bezmála 22 milionů diváků v roce 1993 na 12,9 milionu lidí.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | publicistika