Horúci zemiak českej chirurgie v rukách slovenských lekárov

Viete si predstaviť, že by ste prišli na ošetrenie na chirurgickú ambulanciu na Slovensku a nemal by vás kto ošetriť? Podľa vyjadrení nášho ministerstva zdravotníctva ide o nereálnu situáciu, pretože stále hlása tézu o prezamestnanosti lekárov v Slovenskej Republike. Nie je to tak celkom pravda, ale to nie je námetom tohto článku. V poslednej dobe sa stále častejšie stáva, že ak prídete na ošetrenie do českej nemocnice, službukonajúci lekár vás osloví čistou slovenčinou. Je to do určitej miery spôsobené faktom, že v Českej republike dostane cca. trojnásobný plat oproti platom na Slovensku, vzhľadom na kurz českej koruny a lepšie platené pohotovostné a nočné služby. Ďalší dôvod je, že české zdravotníctvo sa z detských chorôb už vyliečilo a nič nebráni v pracovnom rozlete mladým lekárom (možno okrem vlastnej pohodlnosti). Tretí najdôležitejší dôvod je však skutočnosť, že v štátnych, ale aj mnohých súkromných zdravotníckych zariadeniach je akútny nedostatok lekárov.

Ak si pozriete inzeráty v českých zdravotníckych novinách, alebo na servri www.mediclub.cz, zarazí vás množstvo ponúk pre lekárov akejkoľvek kvalifikácie, pre nás v lukratívnych odboroch, ako je napríklad ARO, interná medicína, chirurgia, urológia, ortopédia. Ponúkajú sa služobné byty, nadštandardné finančné ohodnotenie a iné výhody. Jednoducho, sen každého mladého lekára na Slovensku.

Čím je to spôsobené? Ako je možné, že na Slovensku za omnoho menšie platy, v omnoho horších finančných podmienkach sa na podobné miesta vypisujú konkurzy a výberové konania a u našich susedov na špičkové miesta vo veľkých mestách zúfalo zháňajú lekárov?

Vysvetlení je niekoľko. V prvom rade je finančná situácia zdravotných poisťovní natoľko dobrá, že pre lekára je omnoho výhodnejšie pracovať ako privátny lekár, kde zarobí troj- až štvornásobok platu štátneho lekára s omnoho menšou vynaloženou námahou. Preto veľa lekárov odišlo do privátnej sféry. Ďalší fakt je, že mladí absolventi sa už dnes nehrnú do medicínskych odborov, ktoré v minulosti platili za elitu, kedy pracovať napr. ako chirurg sa považovalo viac za česť a chirurgovia boli na to patrične hrdí, kým dnes si omnoho pragmatickejšia generácia uvedomuje, že rovnaké peniaze dostane v odboroch, kde je zodpovednosť omnoho menšia a práca omnoho menej náročná, ako v základných medicínskych odboroch. Výsledok tohto stavu je situácia, kedy najväčšie a najznámejšie české kliniky zúfalo zháňajú lekárov, kým na Slovensku absolventi zúfalo zháňajú miesta, alebo idú pracovať do zahraničia; v prípade Českej republiky navyše nemajú jazykovú bariéru.

K tomuto stavu naviac prispela aj podobná situácia v Nemecku, kde je len v pohraničných oblastiach susediacich s Českou Republikou deficit cca. 3500 lekárskych miest. Logickým dôsledkom je, že množstvo českých lekárov pracuje v Nemecku za omnoho vyšší plat. Dokonca Nemecká lekárska komora podala žiadosť na lekárske komory Českej, Slovenskej, Poľskej a Maďarskej Republiky, kde žiadajú o poskytnutie lekárov na vykonávanie praxe na území Spolkovej Republiky Nemecko. Tendencia odlivu mozgov preto pokračuje a netýka sa len počítačových expertov.

Česká republika už začína biť na poplach, pretože krytie lekárskych miest Slovákmi už nie je dostatočné. Za pomerne krátku dobu tento stav postihne aj Slovensko. Ak sa naša vláda nespamätá, budú problémy omnoho väčšie ako v Čechách, pretože tam sú lekári pomerne dobre zaplatení a napriek tomu je ich nedostatok, kým u nás sú zaplatení mizerne a je len otázkou času, kedy ich to prestane baviť. Kto bude mať čo len trochu vyššiu kvalifikáciu, odíde. Staršia generácia, ktorá už problematicky znáša radikálne životné zmeny, pomaly odíde do dôchodku a mladá generácie nebude, alebo bude v nedostatočnej kvantite a v mnohých prípadoch aj kvalite.

BRANISLAV VOPÁLENSKÝ, InZine

obsah | publicistika