Úvahy pred Dňami zahraničných Slovákov

Začiatok leta patrí na Slovensku každý rok aj vrcholným podujatiam, týkajúcim sa Slovákov žijúcich v zahraničí. Najväčšiu pozornosť pochopiteľne priťahuje prezentácia krajanskej kultúry - Dni zahraničných Slovákov v Slovenskej republike.

Tento ročník, ktorý sa uskutoční 1.-11. júla, bude na rozdiel od predchádzajúcich viac venovaný nefolklórnym žánrom. To treba ako dramaturgický zámer oceniť, pretože prestíži umenia zahraničných Slovákov určite neprospieva redukcia jeho prezentácie na folklór. Pritom Slováci v zahraničí, to je takpovediac aj Edita Gruberová a Gabriela Beňačková, Juraj Jakubisko a Juraj Kukura, Ľubomír Feldek a prednedávnom zosnulý Koloman Sokol, Hana Hegerová a Miroslav Žbirka. Pochopiteľne, angažovanie hviezd prvej veľkosti naráža aj na finančné limity usporiadateľov...

Podarilo sa však zostaviť zaujímavý program. Napríklad Česká republika bude mať zastúpenie už v osobe moderátorky galaprogramov, dobre známej aj z televíznej obrazovky, Ady Strakovej. Doplnia ju dve speváčky - muzikálová hviezda Daniela Šinkorová a šansonierka Zuzana Talpová, mimochodom podpredsedníčka Slovensko-českého klubu, vydavateľa Českého a slovenského sveta. Tieto galaprogramy budú dva - v Bratislave a Nitre. Zaujímavosťou je, že ich súčasťou bude aj umelecký blok pozostávajúci z prezentácií víťazov speváckych, tanečných a hudobných súťaží a prehliadok organizovaných Slovákmi v okolitých krajinách. Samozrejme, chýbať nebude ani folklórna zložka. Vystúpenia budú doplnené o interview s významnými slovenskými umelcami pôsobiacimi mimo územia Slovenskej republiky. V o čosi zoštíhlenej podobe sa program uskutoční aj v Topoľčanoch a Zlatých Moravciach. Potom budú vybrané folklórne súbory zahraničných Slovákov účinkovať aj na detvianskych Folklórnych slávnostiach pod Poľanou v programe Krajanská nedeľa, ktorá v tomto roku oslávi 30-ročné jubileum svojho trvania. Tvorcom tohto programu pod umeleckým názvom "Púť časom", ako aj jeho realizátorom v spolupráci s mestom Detva a ďalšími tradičnými partnermi bude Dom zahraničných Slovákov.

Hlavným organizátorom a koordinátorom celého podujatia je Generálny sekretariát pre zahraničných Slovákov Úradu vlády SR. Okrem zainteresovaných ministerstiev kultúry a zahraničných vecí sa na ich organizovaní a realizácii budú podieľať Úrad Bratislavského samosprávneho kraja, Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja, mestské úrady v Nitre, Topoľčanoch, Zlatých Moravciach, osvetové strediská, krajanské spolky, Svetové združenie Slovákov v zahraničí a ďalšie organizácie.

Pre Dni je charakteristická časová symbolika, keďže sa opakovane viažu k dátumu 5. júl, ktorý je sviatkom sv. Cyrila a sv. Metoda a zároveň pamätným dňom SR vyhláseným Národnou radou SR za Deň zahraničných Slovákov. Počas Dní sa plánujú aj niektoré sprievodné podujatia, ako napríklad stretnutie pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke, prijatia a privítania účastníkov Dní 2004 predsedami samosprávnych krajov, primátormi miest, exkurzie v rámci Bratislavy a do zaujímavých lokalít Nitrianskeho samosprávneho kraja a účasť na podujatiach organizovaných mestom Nitra (Pribinove slávnosti, Cyrilo-metodské slávnosti, Dni Nitranov).

Súvisiacim podujatím je aj každoročná Stála konferencia Slovenská republika a zahraniční Slováci, na ktorej budú domáci experti a predstavitelia zahraničných Slovákov 2.-3. júla v Kongresovom centre City Hotela Bratislava riešiť otázky vzájomných vzťahov a spolupráce. Vzhľadom na to, že sa aktuálne pripravuje zákon o zahraničných Slovákoch i vytvorenie Úradu pre zahraničných Slovákov, rozhodne sa o nedostatok tém obávať nemožno. Okrem Generálneho sekretariátu pre zahraničných Slovákov ako hlavného organizátora sa na príprave podieľajú aj Národná rada SR, ministerstvá zahraničných vecí, kultúry, školstva, vnútra, hospodárstva, spravodlivosti a práce, sociálnych vecí a rodiny, ďalej Svetové združenie Slovákov v zahraničí, spolky, organizácie a inštitúcie Slovákov v zahraničí. Rokovanie bude rozdelené do troch blokov, venovaných analýze súčasného stavu komunít, aktuálnym otázkam v oblasti legislatívy s rozsiahlou panelovou diskusiou a napokon problémom a perspektívam spolupráce v oblasti kultúry, vzdelávania a médií. Na výsledky stálej konferencie nadviaže 27.-28. októbra špecializovaná mediálna konferencia.

Čas ukáže, či sa aj prostredníctvom týchto odborných fór podarí vybudovať na Slovensku takú bázu spolupráce so slovenským zahraničím, ktorá by bola aspoň ćiastočne porovnateľná so starostlivosťou Maďarska či Poľska o svojich krajanov. Dni zahraničných Slovákov v SR každoročne dokazujú, aké bohatstvo Slovensko v zahraničí má...


Generálny sekretariát pre zahraničných Slovákov má nové sídlo na Radlinského ulici v Bratislave. Poštová adresa Nám. slobody 1, 813 70 Bratislava 1, ako aj ostatné kontakty tel./fax: 00421-2-5249 5088, e-mail: gszs@vlada.gov.sk, zostávajú v platnosti.

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | publicistika