Mediálna vojna a eurofondy

Eurofondy a (ne)pripravenosť Slovenska na ich čerpanie sa stali toptémou posledných dní. Rozpútala sa skutočná mediálna vojna. Na nič netušiacich občanov sa z médií valia implementačné a platobné agentúry, monitorovacie výbory a ďalšie nezrozumiteľné pojmy. Hovorí sa o šialene vysokých sumách, ktoré máme dostať a o ktoré môžeme prísť. Verejnosť sa pýta, prečo je to také zlé a prečo sa o tom hovorí až teraz.

Na prvý pohľad to vyzerá, ako keby bol problém nový. V skutočnosti sú nedostatky v príprave na čerpanie eurofondov popri korupcii stálou pasážou všetkých správ Európskej komisie, hodnotiacich prístupový proces Slovenska k Európskej únii. Agendy eurofondov sa však zmocnil Smer, ktorý zacítil príležitosť získať preferencie a cenný skalp podpredsedu vlády Csákyho. Ten, poranený kritikou za prešľapy v predrefendovej kampani, by pre poľovníka Roberta Fica nemusel byť nezasiahnuteľnou korisťou.

Csáky cíti ohrozenie, preto sa vyhovára - čierneho Petra ochotne ponúkol ministrovi Gyurovszkému. Minister výstavby a regionálneho rozvoja ho však nechce a ani mu nepatrí. Za koordináciu eurofondov je zodpovedný Csáky, presnejšie Csáky je obeťou zlého a nefungujúceho systému, ktorý v oblasti regionálnej politiky existuje. Odborníci volajú po integrovanom prístupe k regionálnemu rozvoju, na Slovensku však kraľujú rezortné mantinely. Kým v Českej republike fondy PHARE, ISPA aj SAPARD patria pod Ministerstvo pre miestny rozvoj, na Slovensku ich spravujú Gyurovszky, minister pre životné prostredie Miklós a minister pre pôdohospodárstvo Simon. Ostane to tak aj po našom vstupe do únie, len pribudnú noví hráči - minister práce Kaník, minister hospodárstva Nemcsics a minister dopravy Prokopovič. Ak to nefunguje teraz, nebude ani potom. Je najvyšší čas na zmenu. Okrem zlého systému je najväčší problém v ľuďoch - potrebujeme mať schopných ľudí v Bratislave aj v regiónoch. Naša vláda na kritiku v tejto oblasti reagovala pohotovo - rozhodla, že vyškolí 400 nových odborníkov v oblasti štrukturálnych fondov. Rozhodla tiež, že v Bratislave ľudia budú a dostanú aj primerané ohodnotenie. Ale len pár mesiacov predtým rozhodla o krátení rozpočtov pre regionálne rozvojové agentúry. Skrátka, naša vláda buduje administratívne kapacity.

V regiónoch pôsobí množstvo vzdelaných a schopných ľudí, ktorí túto prácu chcú robiť a už ju aj robia. Vzdelávajú starostov, pomáhajú pri príprave rozvojových plánov obcí a mikroregiónov. To, čo by mala robiť vláda, robí tretí sektor. Absurdná situácia - za súkromné americké peniaze pripravuje túto krajinu na využívanie európskych verejných zdrojov.

Efektívnosť nikdy nebola silnou stránkou slovenskej vlády. Ale ak to bude takto pokračovať, Ficovi ochotne pomôžu stlačiť spúšť na jeho flinte aj ďalší, ktorým záleží na tom, aby holub zletel z európskej strechy aj do slovenského dvora a neostal nám v hrsti len vyziabnutý vrabec.

IVAN RONČÁK

obsah | publicistika