Gang vyděračů byl spojen s policisty

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu včera pozatýkal skupinu lidí, kteří se podíleli na únosech podnikatelů, vydírání, násilí, ale i na vraždách. Chtělo by se říct: nic neobvyklého. Jenže mezi dopadenými muži jsou i bývalí či současní policisté.

Nestává se často, aby se na brutálních únosech a vraždách podíleli i kriminalisté. Nejzávažnější ovšem je, že někteří zatčení pracovali u elitního Odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ), což je jeden z prestižních protizločineckých útvarů působících v Praze.

Jestliže se někdy mluví o tom, že organizovaný zločin prorůstá do státní správy, pak je toho tento případ vzorovou ukázkou a měl by být zapsán do dějin kriminalistiky.

Vražda uneseného zlatníka

Koncem října 1996 byl v Praze unesen majitel firmy Benet, známý pražský zlatník Václav Toman. Jeho luxusní BMW se tři hodiny po únosu objevilo u Krhanic na Benešovsku, ale po zlatníkovi nebyly žádné stopy. Tomana drželi neznámí únosci na své chatě, kde se z něj snažili dostat čísla účtů a přimět ho, aby nařídil svému osobnímu bankéři vyplatit mnohomilionové výkupné. Toman se bránil. A tak na něj únosci položili traverzu a najížděli na ni autem. Podnikatele pak odvezli na Slapy. Až 6. listopadu 1996 našel jeho tělo náhodný rybář. Toman byl brutálně zavražděn. Tělo bylo zachycené ve větvích nad přehradou.

Falešná domovní prohlídka

Další případ se odehrál 27. března 1999 v jihočeské Čkyni na Prachaticku. Tři muži, kteří se prokazovali policejními průkazy, vtrhli do domu podnikatele Josefa Beneše a tvrdili, že mají povolení k domovní prohlídce. "Ráno mě vzbudila manželka, že jsou tu policajti," vzpomíná si na nejčernější den ve svém životě pětačtyřicetiletý Josef Beneš.

Při fingované domovní prohlídce pak údajní policisté našli v Benešově trezoru asi 2,2 milionu korun, 43 tisíc šilinků a deset tisíc marek. V okamžiku, kdy se chtěl Beneš telefonicky přesvědčit, že jde o legální akci, srazil ho jeden z útočníků k zemi. Benešovi pak spoutali ruce, vzali ho do auta a odvezli k obci Nahořany na Strakonicku. Tady ho přivázali ke stromu. Nechali ho žít.

"Zavolej svému bankéři, nebo tě zastřelím!"

Třetí podnikatel je z Prahy a jmenuje se Karel Volavka. Jeho nejčernější den byl 4. října 1999. Ráno v 8 hodin vtrhli do jeho bytu čtyři lidé. Také se nejdříve vydávali za policisty. Ovšem za chvíli bylo jasné, že jde o přepadení. Rovnou v bytě ukradli Volavkovi 12 tisíc korun, hodinky, zlatý prsten, telefon a kreditní karty. Pak ho spoutali, nasadili mu kuklu a odvezli do dřevěné stodoly na konečné autobusu v Čakovicích. Tady ho pod pohrůžkou, že ho zastřelí, donutili, aby zavolal svého bankéře do Komerční banky. "Dej mu pokyn, aby nám vydal k výběru na přepážce 14 milionů korun, jinak tě zastřelím," říkal Volavkovi jeden z útočníků. Volavka slyšel mírný přízvuk cizince, nejspíše rusky mluvícího člověka. Na ukradené kreditní karty stačili únosci vybrat z Volavkova účtu ještě 110 tisíc korun.

Co dělala policie?

Roky se nic nedělo. Policie dělala, jako že vyšetřuje, ale nevyšetřila nic. Jen v případě jihočeské Čkyně a podnikatele Beneše zatkla jihočeská policie jakéhosi pachatele, ale zanedlouho se ukázalo, že to byl omyl a "pachatele" propustili.

13. února 2001 pak policie zveřejnila v pořadu České televize Na stopě podobizny možných pachatelů, které vypracovala rodina Beneše. V tu dobu se na televizi díval právě podnikatel Volavka a byl přesvědčen, že jde o ty samé lidi, co přepadli jeho. Ihned se obrátil na policii. Kriminalisté z OBOZ měli Volavkův případ už dva roky na stole, ale nehnuli se z místa. Po Volavkově oznámení však nastal zásadní obrat.

Pražští kriminalisté zničehonic vytáhli z rukávu tip na jednoho podezřelého - jakéhosi Miroslava Houdka. Podle tohoto zaručeného tipu se měl Houdek podílet na přepadení podnikatele Beneše ze Čkyně a i Volavky z Prahy. Už o týden později 20. dubna 2001 pak kriminálka na pokyn pražského OBOZ Houdka zatkla. V červnu 2001 pak dopadli dalšího podezřelého - údajného komplice Karla Suchomela.

Bylo to zvláštní. Dva roky policie tápala a o pachatelích nic nevěděla a najednou necelý týden po Volavkově zavolání ukázali kriminalisté jednoznačně na hlavního podezřelého - Houdka.

Jeden z detektivů elitního útvaru OBOZ Petr Koňařík pak později u soudu nedokázal odpovědět na kardinální otázku: Jak se na jméno Houdka policie dostala? "Nevzpomínám si, kdo natipoval Houdka. Bylo toho hodně," řekl Koňařík.

Promluvil až z vězení

Houdek i Suchomel byli odsouzeni: třiatřicetiletý Houdek dostal 12 let a o rok starší Suchomel jedenáct let vězení. Houdek se u soudu přiznal, že se podílel na loupežném přepadení Beneše, ale u soudu prohlašoval, že v případě podnikatele Volavky je hlavním viníkem úplně někdo jiný. "Hodili to na mě," tvrdil. Ještě před rokem se Houdek novinářům svěřil, že zná jméno skutečného organizátora přepadení Volavky, ale že mu podsvětí vyhrožuje zabitím. "Neřeknu to. Nechci, aby se stalo něco mé rodině," uvedl.

Teď Houdek konečně promluvil. Přepadení podnikatele Beneše se podle něho zúčastnil ještě třetí muž - jakýsi Marcel Mikyška. "Byl s námi ještě Mikyška a ten to celé přepadení Beneše natáčel na video, aby to vypadalo věrohodně, jako když si policie natáčí nějaký svůj zásah," uvedl Houdek. Mikyška je na svobodě, protože prý od té doby přibral dvacet kilo a poškození ho nepoznali. "Mikyška měl kazetu zničit. Ale on ji předal Davidu Berdychovi," popisuje klíčovou zápletku Houdek.

Klíčový muž v pozadí

David Berdych je sporý, posilovnou vypracovaný třicátník. Podle policie patří k lidem z českého podsvětí. Ve vězení sice nikdy nebyl, ale je od toho jen krůček. Toto pondělí stanul před soudem jako hlavní podezřelý z organizování únosu jiného podnikatele Michala Martince z dubna 2001.

"Berdych za mnou přišel s návrhem, že nám kazetu vrátí, pokud pro něj uneseme Karla Volavku. S návrhem mě kontaktoval přes mé známé," pokračuje Houdek. Těmi známými měli být podle Houdka další členové gangu: Štrauss a Gelal Aboud, známý jako Tony.

"Berdych měl na mě kazetu s kompromitujícím materiálem. Byl jsem v pasti," řekl Houdek a dodal: "Na kazetě bylo natočeno, jak jsme se svými komplici jako falešní policisté přepadli tu Čkyni," vysvětluje. Akce Volavka se tak uskutečnila.

Jaká byla role policistů?

A teď to nejzávažnější: z přiznání Miroslava Houdka, který nyní sedí ve vězení na Mírově, vyplývá, že on i Berdych byli spolčeni s policisty. Berdych byl podle Houdka dokonce informátorem detektiva Petra Koňaříka z protizločineckého útvaru OBOZ. "Každý jsme měli svého policajta. Berdych si platil Koňase," uvedl Houdek.

Koňařík spolupráci s Berdychem nepopírá. "O tom bych nerad mluvil. Mohl bych Berdycha ohrozit na životě. Je teď na něj velký tlak," prohlásil Koňařík. Berdych přitom stojí i za únosem a vraždou podnikatele Tomana z roku 1996. Policie kvůli tomuto případu Berdycha právě včera zatkla. Jak mohl Koňařík spolupracovat s člověkem podezřelým z vraždy?

Mezi Berdychem a detektivem Koňaříkem byl však podle Houdka daleko hlubší vztah. "Tip na přepadení Volavky dostal Berdych právě od toho svýho policajta, od Koňase. Ten si pak taky celé vyšetřování případu stáhl k sobě. Proto se Berdychovi nic nestalo," říká Houdek.

Jeho informace potvrzuje i sám Volavka. Podle něj šel tip právě přes Koňaříka, tehdy důstojníka Odboru boje s organizovaným zločinem. "Jeli v tom s policajtama. Ti pak také přikryli Berdycha, který byl vlastně ten hlavní," říká Volavka.

Koňařík, jehož včera policisté zatkli, ještě minulý týden vše popíral. "Nikdy jsem úplatek nevzal. Strašně mě to rozčiluje, když mě někdo takhle obviňuje," říká Koňařík

"Já měl svýho poldu taky"

Berdych však nebyl jediný, kdo měl "svého policajta". Měl ho i Houdek. "Pro mě dělal Jirka Žofčín a Jirka Kaňka," tvrdí Houdek. Major Jiří Žofčín působil v pražském útvaru OBOZ ještě donedávna. Jiří Kaňka pracuje u policie dodnes. I on byl včera zatčen při speciální akci. "Se Žofčínem jsme se dříve scházeli tajně. Dostával ode mne tak třicet až padesát tisíc za informace. Pak za mnou jednou přišel, že už nestačí to, co děláme dodnes, že by potřebovali i občas někoho udělat. Aby nás mohli vést jako své informátory,Ž popisuje Houdek. Jiří Žofčín, u nějž byla včera domovní prohlídka, se brání. "Nikdy bych si nevzal peníze od lumpa. Pro mě je nejdůležitější samurajský kodex cti. Houdek bude tvrdit, že jsem od něj chtěl 250 tisíc, že mu pomůžu z problémů, ale to je nesmysl," rozčiluje se Žofčín. Přesně z toho ho Houdek obvinil. Ale mluvil jen o 200 tisících.

Věděli to dopředu

Když publicistický pořad televize Nova Na vlastní oči točil o celé kauze reportáž, setkal se se všemi bývalými detektivy z útvaru OBOZ v kanceláři detektivní kanceláře BBOK IS. V této agentuře totiž pracují expolicisté Brázdil, Brabenec, Opava a Koňařík. František Brázdil býval šéfem celého OBOZ, Josef Opava byl jeho náměstkem a Petr Koňařík a Arnold Brabenec byli členy tohoto "elitního" týmu.

"Dozvěděli jsme se, že se na nás chystá akce, tedy na současné i bývalé policisty," říkal minulý týden bývalý šéf OBOZ František Brázdil. "Máme informaci, že by mělo proběhnout 51 zatýkání a domovních prohlídek," dodal Brázdil.

Jak o celé akci mohl vědět? Vždyť měla být přísně utajena. Podle posledních informací pozatýkala policie během včerejška na dvacet lidí, kteří se spolu s některými policisty na únosech podnikatelů podíleli


Gangsteři, policisté a jejich oběti

Jedna z obětí
1. Josef Beneš

Pětačtyřicetiletý podnikatel Josef Beneš byl jednou z mnoha obětí vyděračského gangu. Útočníci převlečení za policisty mu ukradli asi 2,5 milionu korun, pak ho odvezli na samotu ke stromu a nechali ho tu svázaného.

Ten, kdo promluvil
2. Miroslav Houdek

Třiatřicetiletý Miroslav Houdek si nyní odpykává za loupežné přepadení dvou podnikatelů dvanáctiletý trest v přísně střežené věznici na Mírově. Dva roky mlčel. Teď se rozhodl promluvit o kontaktech s policisty.

Organizátor
3. David Berdych

Třicetiletý David Berdych je podle policie údajným organizátorem únosů podnikatelů. Jeden starší případ únosu podnikatele už ale projednává soud. David Berdych byl vyšetřován na svobodě a toto pondělí seděl na lavici obžalovaných. Policie ho ale včera zatkla.

Zatčený policista
4. Petr Koňařík

Bývalý elitní důstojník Odboru pro boj s organizovaným zločinem Petr Koňařík jednu kauzu únosu podnikatele vyšetřoval. Nyní se ukazuje, že i on byl do případu zapojen. Policie ho včera spolu s dalšími zadržela a obvinila.

Platil ho Houdek?
5. Jiří Žofčín

Další exdůstojník protizločineckého útvaru OBOZ Jiří Žofčín. Odsouzený Houdek o něm prohlásil: "Byl to můj policajt. Platil jsem ho."

Podezřelý důstojník
6. Josef Opava

Bývalý náměstek OBOZ Josef Opava. I jeho nyní prověřují, nakolik byl zapleten do celé kauzy. Zatím u něj byla jen domovní prohlídka.

JANEK KROUPA, JAROSLAV KMENTA

obsah | publicistika