Přežije Grossova vláda rok 2005?

rží spolu ještě sociální demokraté, lidovci a unionisté ve vládě? To je hlavní otázka politického roku 2005, který už se ponese v duchu permanentní kampaně před parlamentními volbami v roce 2006.

Odpověď bude jasnější v březnu po klíčovém sjezdu největší vládní strany ČSSD, která si bude volit nové vedení a také rozhodovat, jestli bude spíše tradiční levicová, anebo moderní středová strana.

Pokud v jejím čele zůstane současný premiér Stanislav Gross, bude chtít "svůj" koaliční kabinet udržet. Jestliže však vyhraje jeho soupeř Zdeněk Škromach, znamená to nepochybně velmi rychlý konec současné vládní sestavy.

Ministr práce a sociálních věcí Škromach, z Vysočiny mohutně podporovaný expředsedou Milošem Zemanem, už dlouho volá: "Vyhoďme z vlády lidovce a unionisty, abychom mohli snáz plnit svůj levicový program!"

Pro toleranci menšinové vlády ČSSD se Škromach (sám bývalý komunista) nebojí jít ke Grebeníčkově KSČM. Pravděpodobnější je však vítězství Stanislava Grosse, který se chce vzdát části tradičního programu a stranu omladit. I tak to však vládní sestava má v roce 2005 hodně nahnuté. Důvod rozpustit špatně fungující a slabou koalici mohou mít rok před volbami všechny strany.

Tu největší pohnutku asi mají lidovci, připravující se na vládní koalici s favoritem příštích voleb ODS. Jak zní jeden bonmot, šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek se už dnes chová z poloviny jako ministr (do všeho mluví), z poloviny jako lídr opozice (rozhodnutí vlády kritizuje), ale není ani jedním.

Ideální příležitost k rozpuštění vládní party může být při sestavování rozpočtu. "Nedali jste více peněz na venkov, končíme," bouchnou dveřmi lidovci a odejdou do opozice. U unionistů si místo venkova dosaďte vysoké školství. Sociální demokraté by v takovém případě zůstali sami ve Strakově akademii - a proti nim by útočily z opozičních pozic všechny ostatní strany. Nejvíce šéf opoziční ODS Mirek Topolánek, který dokonce opustil Senát, aby celý rok 2005 mohl objíždět republiku s kampaní. Věčně nestíhající Stanislav Gross bude mezitím létat mezi Strakovou akademií, stranickými schůzemi a jednáními v Bruselu.


Velké změny pocítí školáci, vojáci i řidiči

Leden

1. ledna

Reforma mění školy

Ve školách začne platit nový školský zákon. Změnu jako první pocítí děti, které končí základní školu a čekají je přijímačky na školy střední. Děti z devátých tříd základních škol si v prvním kole přijímacího řízení už nebudou moci vybírat jako dřív, ale smějí si poslat jen jedinou přihlášku na střední školu.

1. ledna

Armáda je profesionální

Česká armáda je plně profesionální. Branná povinnost však zůstává, například v případě živelní pohromy může vojsko povolat záložníky nebo i civilisty, které rychle vycvičí.

Únor

Poslanci o partnerství

Poprvé v novém roce se sejdou poslanci. Měli by rozhodnout o schválení nového zákona o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví.

28. února

Vojáci končí v Iráku

Končí mise českých vojenských policistů, kteří v Iráku trénovali své tamní kolegy.

Březen

Klaus jde do Senátu

Prezident Václav Klaus by měl po roce opět navštívit Senát.

1. března

Do klecí jen nebezpeční

Mění se pravidla pro používání klecových lůžek. Podle novely zákona o sociálním zabezpečení se mají používat jen tehdy, pokud staří či mentálně postižení lidé budou ohrožovat svoje zdraví či zdraví ostatních.

1. března

Zastupitelé o sobě

Začíná platit novela zákona o střetu zájmů, podle níž by zastupitelé krajů a obcí měli detailněji zveřejňovat své vedlejší příjmy, podnikání, působení v orgánech firem a majetkové poměry.

25. března

Boj o podobu ČSSD

Začíná klíčový sjezd ČSSD: strana bude volit nového předsedu, kandidují Stanislav Gross a Zdeněk Škromach. Zároveň si tím vládní strana zmítaná propadem přízně rozhodne, kudy se vydá. Když si do čela zvolí tandem Gross - Bohuslav Sobotka, bude se měnit program, omezí se například sociální štědrost státu. Když vyhraje Škromach, ČSSD se vrátí k tradičnímu levicovému programu.

Duben

Přiletí první gripeny

První bojový letoun Jas-39 Gripen bude dodán do Česka, poslední pak s v srpnu. Česko si jich pronajme 14 na deset let za necelých dvacet miliard. Mají chránit jen český vzdušný prostor.

Květen

60. výročí konce války

8. května v Plzni a na jiných místech republiky se uskuteční velkolepé oslavy výročí 60 let, která uplynula od konce druhé světové války. V Praze se bude konat vojenská přehlídka rozdělená na dvě části, historickou a současnou. Poslední se zatím konala v roce 1985.

9. května

Klaus v Rusku

Prezident Václav Klaus se na pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina zúčastní oslav konce druhé světové války v Moskvě.

Červen

Nový šéf rozhlasu

Bude zvolen nový ředitel Českého rozhlasu, současnému šéfovi Václavu Kasíkovi končí funkční období.

Červenec

1. července

Vězení pro malé vrahy

Vězení pro malé vrahy do patnácti let by mělo ministerstvo školství otevřít v děčínských Boleticích, další takový ústav se připravuje v pražských Bohnicích. Toto opatření reaguje na sérii letošních vražd, na nichž se podílely děti.

Srpen 1. srpna

Češi velí v Kosovu

Česká armáda by měla převzít po Finsku velení nad kosovským Mezinárodním uskupením Střed. V Kosovu navíc k dosavadním čtyřem stům vojákům přibude dalších dvě stě.

Listopad

1. listopadu

Trestné body pro řidiče

Měly by začít platit tvrdé tresty pro viníky dopravních přestupků. O novele příslušného zákona ale ještě poslanci jednají.

Prosinec

31. prosince

Restituční tečka

Do tohoto dne mohou lidé, kteří nemají náhradu za své pozemky, ještě uplatňovat své nároky.

(gro), MF DNES

obsah | publicistika