Komunisti chceli z Havla ministra kultúry

Pred Novembrom 1989 komunistické špičky v Prahe v rámci úvah, ako zastaviť nástup kontrarevolúcie uvažovali aj o tom, že povolajú do vlády nestraníkov. Podľa spomienok bývalého generálneho tajomníka komunistickej strany ČSSR Milouša Jakeša v tejto súvislosti dokonca zvažovali, že by sa vtedajší disident Václav Havel stal ministrom kultúry.

To, že sa tak nestalo, hodnotí Jakeš ako chybu. Podľa českého denníka Mladá fronta dnes (MFD) to vyplýva to z rozhovoru s Jakešom, ktorý vznikol v rámci rozsiahleho výskumu českej Akadémie vied nazvanom Víťazi a porazení.

Postupne bude podľa vedúceho výskumu Miroslava Vaněka zverejnených 20 rozhovorov s bývalými najvyššími predstaviteľmi štátu a KSČ a neskôr 30 rozhovorov s bývalými disidentmi. V budúcich rokoch Akadémia vied ČR chce vydať aj konfrontáciu týchto rozhovorov s archívnymi prameňmi a analýzami historikov.

Výskum priniesol mnoho prekvapivých zistení, ktoré verejne zaznejú po prvý raz. Napríklad, že aj Československo malo svojho Michaila Gorbačova. A nie jedného. K tejto úlohe sa totiž hlásia bývalý šéf pražských komunistov Miroslav Štěpán aj člen ÚV KSČ Rudolf Hegenbart, ktorý mal údajne plán na zvrhnutie Jakeša. S týmto plánom za Hegenbartom údajne prišiel šéf Agrokombinátu Slušovice František Čuba.

Posledný prednovembrový šéf československých komunistov Milouš Jakeš si myslí, že ak by v roku 1989 nedošlo k 17. novembru, jeho nástupcom by sa stal šéf pražských komunistov Miroslav Štěpán, ktorému nechýbala rozhodnosť a zodpovednosť. Tomuto plánu ale podľa Jakeša urobil škrt cez rozpočet šéf československej tajnej polície Aloiz Lorenc. Šéf Štátnej bezpečnosti (ŠtB) podľa Jakeša naplánoval zásah proti študentom na Národnej triede v Prahe s cieľom iniciovať výmenu na čele KSČ.

Som o tom presvedčený. Pretože z nás urobil úplných hlupákov, keď nás informoval, že na Národnej triede sa nič nestalo. Išlo o premyslenú akciu ŠtB. Navyše som vydal výslovný pokyn, že nesmie byť použitá sila, mieni s odstupom rokov bývalý generálny tajomník KSČ. Šéf projektu Vaněk považuje Jakešove svedectvo za dôveryhodné, pretože Jakeš v rozhovore nešetril ani seba a jeho názory na udalosti roku 1989 sú už 15 rokov nemenné.

TASR

obsah | publicistika