Tri štvrtiny Slovákov ovládajú cudzí jazyk

Približne tri štvrtiny Slovákov tvrdia, že okrem svojho materinského jazyka sa vedia dohovoriť aj ďalším cudzím jazykom. Najobľúbenejšou rečou je medzi Slovákmi údajne nemčina, ktorou sa dohovorí každý tretí Slovák. Štvrtina Slovákov vraj ovláda ruštinu a približne rovnaký počet aj anglický jazyk. Každý štvrtý Slovák sa tiež pochválil, že sa dohovorí aj slovenčine blízkou češtinou. Vyplýva to z prieskumu agentúry TNS.

Podľa prieskumu sa cudzím jazykom na bežnej komunikačnej úrovni dohovorí tretina respondentov, dvoma cudzími jazykmi sa dokáže dohovoriť jeden zo štyroch opýtaných a viac ako tri cudzie jazyky ovláda každý ôsmy Slovák. Asi štvrtina opýtaných hovorí len rodnou rečou.

Znalosť cudzích jazykov ovplyvňuje aj to, kde ľudia bývajú a koľko majú rokov. Anglický a nemecký jazyk ovládajú najmä ľudia do 29 rokov bývajúci vo väčších mestách. Naopak, rusky sa dohovorí predovšetkým staršia generácia z východu krajiny. Maďarčina, ktorú ako cudzí jazyk podľa prieskumu ovláda necelých 15 percent opýtaných, má najsilnejšie zastúpenie v Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji, a to najmä medzi staršími ľuďmi.

Cudzí jazyk v súčasnosti podľa prieskumu študuje asi pätina opýtaných. Z nich sa až tri štvrtiny učia anglicky a asi polovica sa venuje nemčine. Tri percentá sa učia ruský jazyk, za ktorým nasleduje španielčina, francúzština a taliančina.

ČTK

obsah | publicistika