Česko: pro kuřáky ráj v srdci Evropy

Česká vláda nedává dost peněz na boj proti kouření a nestará se dobře o ty, kteří chtějí sami s kouřením přestat.

Brusel (Od naší zpravodajky) Česko je po Lucembursku nejhorší zemí Evropské unie v boji proti kouření. A nejen proto, že cigarety v Česku jsou vzhledem k platům levné. Vláda se málo snaží a na místech, kde dým může obtěžovat nekuřáky, panuje příliš volný režim.

S tímto hodnocením včera vyrukovala Evropská síť pro prevenci kouření, která pomocí peněz EU měřila míru boje s tabákem. Na škále od nuly do stovky dostali Češi jen 27 bodů a skončili předposlední. Nejlepší Island, který však není členem EU, dostal 76 bodů.

"Dobré příklady by mohly zvýšit tlak na ostatní," uvedla poslankyně Evropského parlamentu Liz Lynnová, která spolu s autory studie bojuje za větší výdaje na prevenci a za tvrdší politiku v celé unii. Výsledky měření mají podle ní zvýšit tlak na země jako Česko, kde jsou výsledky tažení proti kuřákům zatím slabé.

Zdražit a nekouřit v baru

Experti bodovali jednotlivé země podle šesti kritérií, která už dříve vybrala Světová banka. Nejdůležitější byla cena. Česko, které bylo právě za svoji nízkou cenu cigaret vzhledem k výši platů kritizováno, dostalo v této kategorii pouze jedenáct bodů z třiceti. Cena se považuje za nejefektivnější nástroj při omezování kouření. Ve Francii krabička marlborek podražila od roku 1999 ze čtyř na pět euro a kouřit přestaly skoro dva miliony lidí.

"Za socialismu u nás stály sparty 18 korun, což v poměru k platu je více než dnes," říká Eva Králíková z Karlovy univerzity. Za boj s kouřením na pracovišti či v barech Česko dostalo jen šest bodů z dvaadvaceti. V New Yorku po vymýcení cigaret z restaurací ubylo podle studie 11 procent kuřáků. V Česku se zpřísnění režimu zaseklo v parlamentu.

Evropská unie nechává regulaci či zákaz kouření na národních vládách. Česko a další země v okolí se při vstupu do EU musely zavázat, že časem zdraží cigarety na dvojnásobek. Irsko v březnu zakázalo kouření v restauracích, podobným směrem jde také Malta a chystá jej i Švédsko. Budoucí evropský komisař pro zdraví Markos Kyprianu vyzval státy EU, aby Iry také následovaly.


Jak je na tom Česko v boji s kouřením

Island 76
Británie 72
Norsko 67
Irsko 62
Švýcarsko 55
Nizozemsko 54
Francie 54
Finsko 53
Polsko 52
Maďarsko 49
Slovinsko 47
Slovensko 43
Dánsko 41
Itálie 41
Řecko 40
Portugalsko 37
Německo 35
Švýcarsko 35
Španělsko 32
Rakousko 31
Česko 27
Lucembursko 23

Pozn. Země byly ohodnoceny počtem bodů (maximum je 100): čím více bodů, tím tvrdší boj s kouřením - vyšší daně, drahží cigarety, cena vůči kupní síle, větší omezení pro kouření v restauracích, na veřejných prostranctvích a n pracovišti, více vládních peněz na potírání kouření, omezení reklamy...

HANA LEŠENAROVÁ

obsah | publicistika