MF DNES a ČT odhalily útěk manžela Milady Horákové

Reportérovi MF DNES a dramaturgovi dokumentárního cyklu České televize Příběhy železné opony se podařilo objevit unikátní podrobnosti života Milady Horákové. Zmapovali dramatický útěk jejího manžela Bohuslava, o němž historici dosud nic nevěděli.

"Je téměř neuvěřitelné, že se podařilo dosledovat cestu, kterou kdysi utíkal manžel Milady Horákové na Západ. V rodinách lidí, kteří panu Horákovi pomáhali, se o tom tak trochu vědělo, ale příliš nemluvilo," říká Luděk Navara, autor Příběhů železné opony.

Dokumentární cyklus České televize se podrobně zabývá dramatickými útěky z komunistického Československa. A právě dramaturgovi ČT Josefu Albrechtovi se ozvali bratři Šimákovi z Meclova, kterým je nyní přes 70 let. "Jednou mi zazvonil telefon a pan Šimák se mě ptal, zda by nás zajímal útěk doktora Horáka, o kterém prý mají i nějaké dokumenty, ale neznají souvislosti," vzpomíná Albrecht.

Dosud se totiž nevědělo, jak Bohuslav Horák utíkal. Své dceři řekl jen to, že využil pomoc evangelického faráře. Na žádosti vyslechnout syny mlynáře z Meclova, jejichž otec Horáka přes hranici převedl, deset let nikdo nereagoval. "Ihned jsme vyrazili za nimi do mlýna a oni nám na přeskáčku a velmi emotivně vyprávěli, jak pan Horák u nich před útěkem pobýval. Přímo z obýváku jsme pak telefonovali a ověřovali všechna jména," dodal dramaturg. Do mlýna přijela se štábem ČT i historička Zora Dvořáková, předsedkyně klubu Milady Horákové. "Ze začátku na mě vyprávění synů působilo zmateně. Oni vždy informaci, že jejich otec má podíl na převedení Bohumila Horáka za hranice, zabalili do problému restituce mlýna. Zjištění jsou ale solidní a je to zcela nový objev," řekla.

Nakonec se ukázalo, že si i další lidé dokázali rozpomenout na Horákův komplikovaný útěk. Vedl přes evangelického faráře ze Smíchova, rodinu Haišmanů z Prahy a už zmíněnou rodinu Šimákovu. Tajemství, které si vzal Horák v Americe do hrobu, tak sedmnáct let po pádu komunismu vyšlo na světlo.

(ton, tha), iDNES.cz

obsah | publicistika