Jednorázové odškodnění? Ano!

Vicepremiér Petr Mareš přišel s myšlenkou, jež by neměla zapadnout. Už proto, že jde o dávno splatný dluh, který nás nešlechtí. Přesto do vyrovnání s ním se nám nechce, komunisté už dokonce bubnují na poplach.

Co navrhuje Mareš? Jednorázové odškodnění (vyplacené z Česko-německého fondu budoucnosti) těch českých občanů německé národnosti, kteří po druhé světové válce byli nasazeni na nucené práce, a to částkou odpovídající té, jež byla vyplacena Čechům odvlečeným do Německa. Učinit tak, míní Mareš, je otázkou morálky. Vzácné slovo.

Ale to není vše. Vicepremiér chce vbrzku předložit vládě návrh týkající se českýc h Němců, mnohokrát prověřených jako důsledných antinacistů, kteří se po válce rozhodli v tehdejším Československu zůstat a dosud žijí - nebo jejich potomci - mezi námi, ale k naší hanbě v mnoha směrech jako druhořadí občané. Právě k těm našim německým spoluobčanům, kteří republice v těžkých dobách zůstali věrni, jsme se nepěkně zachovali, aniž to někoho zvlášť zajímá, tím méně zneklidňuje. A je to opět Petr Mareš, který chce zjednat ještě jednu aspoň částečnou nápravu: zrušit dosud platné ustanovení, jímž se neuznává odborná kvalifikace občana jen proto, že byla udělena školou, na níž se vyučovalo německy. Nebo: poválečné úřady neoprávněně snížily platy těm dodnes u nás žijícím Němcům (je jich asi čtyřicet tisíc) a o tuto sumu byl jim zkrácen důchod.

Tyto anomálie je třeba zrušit jako nepřípustné v demokratickém, navíc co nevidět "unijním" státě. Nebude snadné je sprovodit z českého ustrašeného politického světa. Bude to nejspíš a mimo jiné vykládáno jako nepřímé omluvné gesto určené českým Němcům. Nebo dokonce jako počátek pokusu o "revizi naší minulosti" a bůhví čeho ještě!

Doufejme, že Petr Mareš se svým návrhem ve vládě uspěje. Rozhodně mu patří dík za odvahu, již v této nepopulární záležitosti prokázal. Bude teď na vládě, aby se ani ona nezalekla.

Autor je publicista

PAVEL TIGRID

obsah | publicistika