Češi pijí alkohol čím dál víc, dokonce i děti

Ve spotřebě na hlavu patříme ke špičce v Evropě * Malá dávka může být i zdraví prospěšná. Češi pijí alkohol čím dál víc. Podle některých statistik patříme spolu s Brity, Dány a Iry k těm zemím, které v Evropě pijí nejvíc a jejíž obyvatelstvo zdravotní a sociální rizika alkoholu podceňuje. Co je však mnohem horší, že začínají pít i děti. Polovina dospívajících už pije alkohol téměř denně.

"Skutečně spotřeba rok od roku neustále roste," říká primář Karel Nešpor, vědecký sekretář Společnosti návykových nemocí a národní koordinátor Evropského akčního plánu o alkoholu Světové zdravotnické organizace. Jestliže v roce 1989 byla spotřeba alkoholu přepočítaná na stoprocentní líh, v České republice 8,2 litru na osobu, pak v roce 1990 už to bylo 8,9 a v roce 2003 10,2 litru.

"To je obrovské číslo. Vždyť za 15 let se spotřeba alkoholu zvýšila o čtvrtinu," říká doktor Nešpor. Vypočítal, že 10,2 litru stoprocentního lihu znamená, že každý občan ČR včetně nemluvňat v roce 2003 vypil:

* 8,4 litru destilátu a k tomu
* 162 litrů piva a k tomu
* 16 litrů vína.

Pije se všude

Pije se všude. Na podnikových oslavách, v kancelářích, při nejrůznějších příležitostech, v rodinách, ale i při sportovních a kulturních akcích. Přestože zákon pití na pracovišti vylučuje, ba dokonce přísně zakazuje, jsme v Čechách a tak co je zakázané, to láká k porušování. "Jenže alkohol na pracovišti může vytvořit pseudoprofesionální prostředí a to je velmi špatné," říká profesor Jiří Raboch, přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Je skutečností, že z mnoha podnikových večírků nebo oslav nejrůznějších narozenin přicházejí lidé značně opilí. "Takové případy jsme měli, často lidé vidí bílé myšky, ale nejen je," říká primář Nešpor. "Léčili jsme i pacienta, který při deliriu měl dojem, že je v rychlíku do Bagdádu, jiného, který halucinoval marťany a dalšího, který měl dojem, že oknem do pokoje vniklo velké množství malých Leninů. Jeden nešťastník měl při deliriu dojem, že ho po bytě pronásleduje vlastní vysavač."

Ničí zdraví, vztahy

Primář Nešpor tvrdí, že alkohol ničí zdraví, jeho nadměrné pití vede k vyšší nehodovosti, ať už na pracovišti nebo v dopravě, snižuje produktivitu práce, má za následek mnoho rozvodů, vražd a jiných trestných činů a sociálních konfliktů. Domnívá se, že alkohol škodí člověku i když ho pije ve velmi malých dávkách.

Jiní lékaři mu ale oponují a domnívají se, že rozumné pití alkoholu může naopak ochránit kardiovaskulární systém a zdravému člověku neuškodí. "Na trhu je dostatek kvalitního vína, které je z lékařského hlediska z druhů alkoholu nejzdravější. Lidé se také naučili víno rozeznávat a pít, což je dobře," soudí internista David Rath, prezident České lékařské komory. Sám má rád červené víno.

Někteří lékaři si zase po sportování dávají pivo. "Považuji ho za nejlepší iontový nápoj na světě," říká profesor Jan Pirk, přední český transplantér srdcí z pražského IKEM.

Kde je bezpečná hranice

Světová zdravotnická organizace považuje za zdravotně bezpečnou hranici u zdravého člověka denní spotřebu maximálně 20 gramů absolutního alkoholu pro muže, 10 gramů pro ženy. 20 gramů znamená maximálně jeden půllitr desetistupňového piva, nebo 2 dcl suchého kvalitního vína, nebo jeden panák tvrdého alkoholu. Jiné údaje hovoří až o dvojnásobné dávce pro muže a 16 gramech stoprocentního lihu pro ženy.

"Neznamená to, že každý, kdo pije víc, musí onemocnět, nebo mít problémy. Znamená to však, že každý kdo pije víc, nějaké problémy riskuje. A závislost na alkoholu je pouze jedním z mnoha takových problémů," říká primář Nešpor.

Z tohoto pohledu do kategorie rizikových konzumentů spadá 30 procent českých dospělých mužů a 13,5 procenta dospělých žen. Patnáct procent mužů a pět procent žen konzumuje alkohol v dávkách, které jsou mnohem vyšší. Podle nedávného výzkumu denně, nebo téměř denně pije alkohol 11 procent dospělých obyvatel.

Mezi úplné abstinenty se řadí pouze 7,5 procenta mužů a 23,4 procenta žen. Alkohol je nejoblíbenější u občanů ve věku od 45 do 59 let. Naopak lidé nad šedesát let se alkoholu nejvíce vyhýbají, pravděpodobně ze zdravotních důvodů.

PRÁVO

obsah | publicistika