Pizza s ananásom a capuccino so škoricou Talianov šokujú

Pizza Hawai s ananásom, alebo capuccino posypané škoricou, ktoré patria k bežnej ponuke slovenských reštaurácii, rodených Talianov šokujú. Na takéto úpravy totiž vo vlasti vraj nie sú zvyknutí.

Slovenskými "vylepšeniami" väčšinou nie je nadšená ani lektorka taliančiny Daniela Laudaniová, ktorá žije v Bratislave. "Dosť často sú tie pizze hrozné," priznala Daniela, ktorá si svoju obľúbenú margheritu dopraje dvakrát až trikrát do týždňa. "Buď majú hrubé cesto alebo veľmi tenké, až mi to pripadá ako nejaké predjedlo," odhaľuje nedostatky rodená Sicílčanka. Pravé cesto na pizzu má byť podľa nej hrubšie na kraji a tenšie v strede, nemá byť chrumkavé, ale ani surové.

Problémom sú podľa Laudaniovej nielen recepty, ale aj suroviny. "Napríklad keď tam namiesto mozarelly postrúhajú obyčajnú eidamskú tehlu, chuť je iná," hovorí Daniela, podľa ktorej sa syr musí "ťahať". Najhoršiu pizzu vraj jedla v Budapešti, bola to práve hawai s ananásom. "Myslela som, že to nie je možné," smeje sa a odporúča ísť na pizzu do Neapola.

"Čo ma úplne vyvedie z miery, je, keď mi dajú na capuccino škoricu," hovorí temperamentná brunetka z Catanie. Taliani, ktorých na Slovensku oficiálne žije 370 a neoficiálne ešte viac, prevracajú očami aj nad špagetami so syrom a kečupom, či cestovinami s kakaom, alebo makom. Práve mak, ktorý sa v Taliansku ako blízky príbuzný drogy nepredáva, niektorí nechcú ani ochutnať.

Laudaniová aj doma varí len talianske jedlá, iné nevie. Dokáže urobiť aj bryndzové halušky, ale keď chce mať úspech, ukuchtí tiramisu. Hovorí, že nemá také výhrady, aby nejedla to, čo nie je talianske. Napríklad jej chutí pizza potretá cesnakom, čo Taliani nezvyknú. Keď však dostane chuť na pravú taliansku kávu, ide do podniku, ktorý patrí do Asociácie majiteľov talianskych reštaurácií na Slovensku.

Ako má chutiť pravá talianska pizza a akú vôňu má pravá talianska káva, o tom budú Daniela Laudaniová a jej kolegyne hovoriť počas nasledujúceho týždňa, ktorý je venovaný talianskemu jazyku. Organizujú ho talianske inštitúty po celom svete a tento rok je témou práve gastronómia a kultúrne tradície.

ČTK

obsah | publicistika