Česi mali kapříky, naši kopú rohy

Rohové kopy a kapříky. To sú "šifry" na tisíckorunáčky, ktorými ovplyvňujú šéfovia klubov a rozhodcovia futbalové zápasy. V Čechách sa kapříky prevalili oficiálne po policajných odpočúvaniach, na Slovensku sa zatiaľ o "rohoch" hovorí tajne, funkcionári sú o nich novinárom ochotní rozprávať len anonymne.

V nižších futbalových súťažiach majú niektorí rozhodcovia dávno šifrovú komunikáciu, aby ich prípadné odpočúvanie telefónov nedostalo do úzkych. Stačí, keď funkcionár oznámi rozhodcovi akoby mimochodom čas zápasu. Napríklad "hrá sa o 15.00", čo znamená, že mu ako protihodnotu za ovplyvnenie výsledku ponúka 15-tisíc korún.

Ak chce rozhodca zistiť, koľko môže dostať od konkrétneho klubu za "výpomoc", zavolá inému rozhodcovi, ktorý mu pomohol naposledy, a spýta sa: "Koľko rohov sa kopalo?" Dvadsať rohov znamená 20-tisíc.

Bývalý rozhodca Marián Diňa tento týždeň začal hovoriť, koľko od ktorého klubu dostal peňazí. Českým policajtom sa dávnejšie podarilo prelomiť korupčný reťazec, súdy niekoľko ľudí potrestali, klubom strhli body. V Čechách sa o kapříkoch hráva aj divadlo. Satirická inscenácia "Ivánku, kamaráde, mu°žeš mluvit?" je jedna z najúspešnejších v Čechách. Jiří Lábus s Petrom Čtvrtníčkom ju zostavili z policajných odpočúvaní telefonátov medzi najvyššími šéfmi futbalových klubov a rozhodcami.

(rf, rh, mk)

obsah | publicistika