Čeští politici o konfliktu s Irákem

Ve vojenské operaci proti Iráku stojí Česko na straně koalice.
inistr zahraničí Cyril Svoboda

Nejsme součástí protiirácké koalice.
prezident Václav Klaus

Česká republika není součástí koalice, která zaútočila na Irák. K tomu nemáme mandát. premiér Vladimír Špidla

Umím číst, mám elementární IQ, které je schopné rozeznat některé formulace v tom či onom politickém textu. A mé čtení je jednoznačné. Pro mě minulé rezoluce Rady bezpečnosti nedávají zelenou vojenskému útoku na Irák, což myslím, že není žádný můj specifický názor.
prezident Václav Klaus

Zásadně nesouhlasím s akcí proti Iráku, protože zásadním způsobem porušuje články 33, 39, 40, 41 a 42 Charty OSN. Tato akce je jasnou agresí.
místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM)

Ve chvíli, kdybychom byli o nemocnici požádáni, by vláda využila svého práva rozhodnout a navýšila by v Zálivu počty vojáků připravených zachraňovat lidské životy.
ministr obrany Jaroslav Tvrdík

Vyzývám vládu, aby uzavřela vzdušný prostor a naše území silám útočníků. Žádám, aby vláda skoncovala s podporou agrese, která je válečným zločinem. Varuji vládu, že pokud nezajistí alespoň naši neutralitu, bude její jednání posuzováno jako trestný čin proti zákonu o míru.
předseda KSČM Miroslav Grebeníček

Neúčastníme se akce proti Iráku. Nejde o vojenskou, ale o politickou podporu. Jsme součástí mezinárodního společenství, které usiluje o odzbrojení Iráku. Stojíme politicky vedle Francie, Německa, ale taky vedle Velké Británie, zkrátka na straně rezolucí požadujících odzbrojení Saddáma Husajna.
premiér Vladimír Špidla

MF DNES

obsah | publicistika