Slováci a Česi sa chcú postaviť Bruselu

Slovensko i Česko chcú spoločne lobovať v Bruseli za zmiernenie kritérií pri prijímaní eura, za rýchly vstup do Schengenu a tlačiť na Hyundai a Kiu, aby využívali dodávateľov zo SR a ČR.

Slovensko a Česká republika chcú spolupracovať pri začleňovaní do schengenského systému voľného pohybu, svoj postup budú koordinovať aj v otázkach prijímania spoločnej európskej meny. Tieto zámery v pondelok v Bratislave na rokovaní s premiérom Robertom Ficom potvrdil po premiérovi Mirkovi Topolánkovi aj šéf českej poslaneckej snemovne Miloslav Vlček, ktorý je na trojdňovej návšteve Slovenska.

Obe krajiny sa chcú začleniť do schengenského systému v priebehu budúceho roku. Premiér Fico znovu zdôraznil, že Bratislava bude presadzovať, aby sa tak stalo na jar 2007, hoci Brusel uvažuje o odklade tohto termínu na rok 2008, spresnila Glendová.

V prípade prijatia eura majú vlády oboch krajín odlišné plány. Chcú však spoločne pôsobiť na Brusel, aby zmiernil kritériá pre prijímanie spoločnej európskej meny, pretože súčasné podmienky považujú za príliš prísne a pre nové členské krajiny únie nevýhodné. Zatiaľ čo Slovensko chce zaviesť euro už v roku 2009, česká vláda uvažuje, že termín plánovaný na rok 2010 presunie ešte na neskôr.

Premiér Fico hovoril so šéfom českej poslaneckej snemovne aj o hospodárskej spolupráci. Potvrdili záujem o intenzívnu spoluprácu v oblasti energetiky. Obe strany chcú spojiť svoje sily a spoločne tlačiť na kórejskú automobilku Hyundai-Kia, ktorá investuje v Česku aj na Slovensku, aby spolupracovala s českými a slovenskými subdodávateľmi.

ČTK

obsah | publicistika