Slovensko hľadá premiéra

Akí sú ľudia, ktorí by sa radi videli po voľbách v kresle predsedu vlády?

Ešte sa ani nezačala oficiálna volebná kampaň, a médiá sú už plné odvážnych vyjadrení politických lídrov v štýle: "S týmto do vlády som ochotný ísť, o tamtom zasa nechcem ani počuť". Niektorí idú až tak ďaleko, že prezentujú svoje vízie ako hotovú vec. Napríklad, že znovu otvoria uzavreté kapitoly prístupových rokovaní s úniou, alebo o tom, že z Mečiarovej Elektry bude charitatívny útulok.

Robert Fico

Predseda Smeru má azda najreálnejšie šance naozaj zasadnúť do premiérskeho kresla. Hrozí však, že bude šéfovať príliš "pestrej" koalícii, čo so sebou prináša riziko nestability budúcej vlády. Koketoval s myšlienkou spojiť sa s HZDS, ale bez Vladimíra Mečiara, čo by v praxi znamenalo možné koaličné spojenectvo s Gašparovičovým HZD.

Silné stránky: Robert Fico je mladý a dravý, čím oslovuje najmä mladšieho a neskúseného voliča. Prezentuje neraz aj populistické riešenia problémov, ktoré najvypuklejšie trápia spoločnosť.

Slabé stránky: Spomenutý populizmus predstavuje riziko, pretože problémy sa ním reálne riešiť nedajú. Fico je neraz označovaný aj za "Mečiara druhej generácie", ktorý používa sofistikovanejšie a najmä kultivovanejšie metódy.

Pre koho je a nie je prijateľný: Vzhľadom na momentálne preferencie Smeru ho chtiac-nechtiac musia akceptovať všetky subjekty, ktoré majú ambíciu podieľať sa na zostavovaní budúcej vládnej koalície. Zahraničie nevyslalo žiadny signál, že by Robert Fico bol ako premiér neprijateľný.

Kým sa obklopil: Trójskym koňom jeho hviezdnej kariéry by mohli byť práve ľudia, ktorými sa obklopil. Jednak je to bývalý Mečiarov imidžmejker Fedor Flašík, ktorý je autorom kontroverzných predvolebných plagátov Smeru. Potom je tu Ficova stranícka dvojka Monika Beňová. Ešte rizikovejšie je spojenie Fica s jadrovou loby, ktorá by od neho neskôr mohla žiadať vládne záruky na úvery pre dostavbu 3. a 4. bloku Jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Kauzy: Prvá aféra, s ktorou spájali Fica, prišla v čase, keď kandidoval na šéfa SDĽ. Údajne ho mali vydierať kompromitujúcimi materiálmi, až napokon kandidatúru stiahol. Neskôr boli terčom vtipov jeho prehnané ambície stať sa generálnym prokurátorom. Odkedy bol založený Smer, Ficovi vytýkajú jeho prepojenosť s Flašíkom a Beňovou. Nejasné sú aj dôvody, prečo odstavil svojho ďalšieho spolupracovníka Romana Václavíka, verejne sa k tomu nevyjadril, isté však je, že Václavík "zmizol" dokonca aj z predvolebných plagátov.

Čo sa od neho dá očakávať: Predseda Smeru baží po moci viac, než to dáva najavo. Tu sa očakávajú aj isté problémy, keď bude musieť splniť svoje záväzky voči sponzorom. Fico sa niekoľkokrát vyjadril, že bude opäť otvárať už uzavreté kapitoly s Európskou úniou. Rovnako sa dá predpokladať, že bude mať blízko aj k vplyvným osobám, ktoré sa ešte stále angažujú vo farbách HZDS.

Vladimír Mečiar

Predseda HZDS tvrdí, že bude jasným víťazom volieb, svoj volebný zisk odhaduje na viac ako 30 percent. Po vzniku Gašparovičovho HZD však aj v jeho HZDS nastal odliv členskej základne, časti sponzorov a aj časti potenciálnych voličov. Podľa prieskumov agentúry DICIO stratil takmer desať percent preferencií, tento trend potvrdzujú aj prieskumy ďalších agentúr. Ešte väčším problémom HZDS je nízky koaličný potenciál, ktorý je dôsledkom neakceptácie Mečiarovho hnutia v zahraničí a jeho neprijateľnosti pre NATO.

Silné stránky: Vladimír Mečiar je charizmatický vodca s veľmi vyvinutými rétorickými schopnosťami. Dokáže majstrovsky poťahovať šnúry zo zákulisia a manipulovať ľuďmi. Horšie je, že fakty, ktoré tak charizmaticky prezentuje, nie sú vždy pravdivé.

Slabé stránky: Vždy, keď utrpel porážku, zmizol na istý čas a neukazoval sa na verejnosti. Tieto povestné "úteky k medveďom" potreboval na to, aby sa psychicky skonsolidoval. Slovenskí psychiatri v roku 1998 na základe analýzy jeho správania naznačili, že u Mečiara sa prejavujú známky určitého psychického ochorenia. Jeho slabou stránkou sú aj nezvládnuté výbuchy hnevu, naposledy stratil sebaovládanie a nakričal na účastníkov nominačného snemu. Má tendencie prezentovať realitu skreslene.

Pre koho je a nie je prijateľný: HZDS ústami svojho predsedu vyhlasuje, že ich prioritou je vstup do NATO a EÚ. Ťažko tým však oklamú aj normálne uvažujúceho občana, nieto ešte politickú stranu, ktorá by mohla byť prípadným koaličným spojencom. V rokoch 1994 až 1998 urobilo HZDS kroky, ktoré priviedli Slovensko do izolácie. Na rozdiel od Maďarska, Českej republiky a Poľska sa pred Slovenskom dvere do NATO zabuchli. Každý z lídrov politických strán vyhlasuje, že s Mečiarom do vlády nepôjde. Jedinou výnimkou je extrémistka Malíková so svojou SNS, tam je však problémom, že SNS odmieta vstup do NATO. Mečiar už nie je prijateľný ani pre časť "najvernejších" z HZDS. Nemáme teraz na mysli odídencov Hofbauera a Podhradskú. Dá sa očakávať, že do Gašparovičovho hnutia po voľbách "prebehne" aj ďalších pár poslancov HZDS, napríklad niektorí privatizéri či podnikatelia, pre ktorých bude neúčasť HZDS vo vláde znamenať reálne ohrozenie ich ďalšieho podnikania.

Kým sa obklopuje: Vladimír Mečiar nedôveruje nikomu, ani svojim najbližším. Už chronicky sú známe jeho "blondínky", ktoré fungovali ako jeho bútľavé vŕby. O Anne Nagyovej dokonca sám povedal, že vie toľko, že by ho dokázala zničiť za 24 hodín. Teraz má po boku stranícku dvojku Evu Antošovú, ktorá je primátorkou Novej Dubnice. Antošová bola v orgánoch firmy, ktorá má v súčasnosti problémy s exekúciou.

Kauzy: Staršieho dáta sú aféry okolo vykradnutia zväzkov ŠtB z Tisovej vily, na ktoré dal príkaz vtedajší minister vnútra Mečiar. Podľa bývalého funkcionára SIS Jaroslava Svěchotu bol Mečiar "ideovým otcom" únosu syna prezidenta Michala Kováča, Mečiar nikdy nezažaloval Svěchotu za toto tvrdenie. Posledným medializovaným škandálom sú jeho majetkové pomery. Dosiaľ nezverejnil zdroje svojich príjmov. Ako sám tvrdil, "z ulice" sa presťahoval do luxusného penziónu, na ktorom preinvestoval minimálne 50 miliónov korún. Majetok rodiny vzrástol od roku 1998 o úctyhodných viac ako 200 miliónov korún.

Čo sa od neho dá očakávať: Jeho štýl vládnutia sa nezmenil a nezmení sa ani v budúcnosti. Ľuďom okolo seba sa bude snažiť naďalej autokraticky vnucovať svoju vôľu, demokratické metódy sú mu cudzie.

Ivan Gašparovič

Ivan Gašparovič a jeho HZD predstavuje "HZDS bez Mečiara". Teda útvar, o ktorom kedysi hovoril Robert Fico ako o potenciálnom koaličnom partnerovi. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky by jeho novovzniknutú stranu volilo 9 percent voličov, predovšetkým tí prívrženci HZDS, ktorým už liezla autokratická politika Vladimíra Mečiara "na nervy". Jeho šance stať sa predsedom vlády sú však nízke.

Silné stránky: Jeho urazená samoľúbosť mu pravdepodobne nedovolí vrátiť sa späť k Mečiarovi ani v podobe koalície. Vytvoril pre mnohých navonok prijateľnejší variant HZDS, teda HZDS bez Mečiara.

Slabé stránky: Kým ho Mečiar neodkopol, dlhé roky mu kryl chrbát a nikdy predtým ho nielenže nekritizoval, ale šiel mu "po ruke".

Pre koho je a nie je prijateľný: Celkom iste je neprijateľný pre pravicové strany súčasnej vládnej koalície - SDKÚ, KDH či SMK. Do partie sa pravdepodobne nedá ani s HZDS. Jeho odstrelil Mečiar, on zase odoberá HZDS voličské hlasy. Prijateľný by mohol byť pre Smer.

Kým sa obklopil: Spolu s ním z hnutia odišla aj poslankyňa Marta Aibeková. Na Gašparovičovu stranu sa postavil aj privatizér, spevák a hotelier podnikajúci v Chorvátsku Karol Konárik. Manažérom strany sa stal Martin Sarvaš. Preslávil sa ako producent, predajca striptízovej kultúry typu Chipenddales či ako hudobný interpret "sinatroviek", ako napríklad Just a Gigolo.

Kauzy: Krátko po nežnej revolúcii sa stal generálnym prokurátorom ČSFR, v roku 1992 ho z funkcie odvolal prezident Václav Havel pre nečinnosť. Gašparovič nepodnikol patričné kroky v kauze Tisova vila. Z nej mali na príkaz Vladimíra Mečiara ako vtedajšieho ministra vnútra odcudziť materiály z archívu ŠtB. Exprezidenta Kováča pri príchode do parlamentu ako predseda NR SR svojsky privítal, keď pozabudol na svoj zapnutý mikrofón. Svojmu podpredsedovi Augustínovi Mariánovi Húskovi vtedy povedal: "Vezmi to za mňa, idem privítať toho starého ..." Aj keď tvrdil, že povedal "uja", viacerí jasne počuli na začiatku posledného slova ch.

Ivan Gašparovič viackrát obhajoval Mečiarove amnestie v prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do Rakúska. Po odchode z HZDS však pripustil možnosť ich revízie.

Čo sa od neho dá očakávať: Bude sa snažiť o korektné vystupovanie, aby sa čo najskôr zabudlo na jeho počiny v HZDS.

Ján Figeľ

Pomerne reálny kandidát na premiéra za predpokladu, že po voľbách vznikne koalícia KDH-SMK-SDKÚ, ktorá by mohla dostať poverenie zostaviť vládu. V takejto zostave je najprijateľnejším, pretože do úvahy nepripadá ani Mikuláš Dzurinda, ani Béla Bugár a ani predseda KDH Hrušovský.

Silné stránky: Figeľ za sebou nemá žiadne škandály, ktoré by ho kompromitovali, vystupuje korektne a distingvovane. Dobré meno si urobil na poste vyjednávača vlády s Európskou úniou. Rovnako dobre pôsobí na konzervatívneho voliča aj fakt, že jeho rodinný život prezentujú médiá ako tradičný a usporiadaný.

Slabé stránky: Podpredseda KDH nie je výraznou osobnosťou, nevie "predať" svoje schopnosti rovnako dobre, ako napríklad Fico či Rusko.

Pre koho je a nie je prijateľný: Ján Figeľ nevzbudzuje svojím vystupovaním silné emócie - či už negatívne alebo pozitívne. Prezentuje sa ako odborník, nie ako mediálna hviezda. Napriek tomu, či práve preto, je prijateľný pre široké spektrum. Problémy sa dajú očakávať skôr zo strany jeho materského KDH, ktoré má inú predstavu o človeku na premiérskom poste.

Pavol Rusko

Pavol Rusko je jedným z najhlasnejších kritikov súčasnej vlády. Pravda však je, že to bol on a jeho televízia, kto mediálne vytvoril Mikuláša Dzurindu ako lídra SDK a de facto ho posunul do kresla premiéra. Rovnako ako sú jeho mediálnym dielom dnes už skrachovaná SOP a úspešný prezidentský kandidát Rudolf Schuster. Svoj mediálny vplyv založený nielen na televízii, ale aj na Rádiu Okey, denníku Národná obroda či týždenníku Markíza momentálne využíva na podporu vlastnej strany ANO. Tá síce figuruje v niektorých prieskumoch ako tretia najsilnejšia strana, ale realita môže byť iná.

Silné stránky: Je úspešný podnikateľ a manažér. Dá sa predpokladať, že vďaka práci v Nadácii Markíza môže volič ľahko uveriť, že P. Rusko prejaví svoje sociálne cítenie aj v politike. Do politiky vstupuje bohatý, na živobytie mu zarába Markíza.

Slabé stránky: Keď sa dostal do problémov, ušiel do zahraničia. Tí, ktorí s ním spolupracovali, hovoria o jeho autoritatívnych, často až takmer despotických spôsoboch. Vyčítajú mu zneužívanie jeho súkromnej televízie na propagáciu vlastnej strany ANO.

Pre koho je a nie je prijateľný: Napriek tomu, že si často vymieňa nelichotivé poznámky s Mikulášom Dzurindom a Robertom Ficom, vzájomná koalícia ich strán nie je vylúčená, skôr naopak. Dzurinda označil Ruska za rafinovaného zákerného manipulátora, Fico o Ruskovi zase tvrdí, že používa Markízu ako hlásnu trúbu ANO. Rusko naopak často a ostro kritizuje Dzurindu. Ďalším možným koaličným partnerom by mohlo byť KDH, v prípade vzniku takzvanej pravicovej koalície aj SMK. Nepravdepodobná je koalícia ANO s HZD a HZDS.

Kým sa obklopil: Spolu s Ruskom vstúpili do politiky aj ďalšie známe tváre z obrazovky Markízy. Bývalá moderátorka Eva Černá je ombudsmankou ANO. Niekdajší šéf spravodajstva Ľubomír Lintner je podpredsedom strany. Do ANO vstúpil aj automobilový pretekár a podnikateľ Jirko Malchárek, ktorý sa pred štyrmi rokmi stal poslancom za SOP. O marketing strany sa stará Jozef Heriban, ktorý úspešne vybudoval imidž TV Markízy či EuroTelu.

Kauzy: Bol aktívnym zväzákom, no dnes pri zmienke o jeho pôsobení v SZM reaguje urazenecky. Jeho menu neprospeli ani aktivity v zápalkovej hre Match Game, ktorá bežala v STV a skončila sa fiaskom. Jeho pôsobenie na mediálnom trhu je rovnako spájané s mnohými kauzami. Niekoľkokrát neoznámil včas licenčnej rade zmeny majetkových pomerov v STS a Markíze. Pochybná zmluva ho takmer stála jeho vlastnú televíziu. Krátko pred parlamentnými voľbami 1998 televíziu obsadil Gamatex. Na podporu televízie vtedy prišli tisícky divákov i mnohí politici. Dlho potom ho sprevádzali po rusky hovoriaci ochrankári. So škandálmi sa spájali aj jeho "rozchody" s bývalými spolupracovníkmi, ktorí mu pomáhali budovať TV Markízu - Ľubom Gregorom, Erikou Vincourekovou či jeho niekdajšou spoločníčkou Sylviou Volzovou.

Čo sa od neho dá očakávať: Pavol Rusko sa bude tváriť ako hnací motor reforiem, respektíve ako nový prúd v slovenskej politike. Otázkou je, či má na to okolo seba dostatočne pripravený tím ľudí, pretože mediálna popularita nie je priamo úmerná odbornosti. Vďaka svojmu mediálnemu vplyvu však možno bude vedieť svoje myšlienky presadiť medzi laickou verejnosťou.

ANKA LUČAIOVÁ, PLUS 7 DNÍ

obsah | publicistika