Je možné zlúčiť post premiéra a prezidenta na Slovensku?

Predseda HZDS Vladimír Mečiar včera navrhol zmeniť parlamentný systém po vzore USA tak, aby prezident bol zároveň šéfom exekutívy. Zastupoval by ho tiež volený viceprezident. Navrhol aj, aby sa porozmýšľalo o druhej komore parlamentu. Čo si o jeho návrhu myslia poslaneckí kolegovia?

Jozef Hrdlička (KSS) - Nebolo by to najšťastnejšie riešenie.

Robert Fico (Smer) - Na takúto zmenu je potrebná ústavná väčšina a súhra všetkých politických strán. Obávam sa, že v parlamente nanájdeme dohodu na zmenu systému krajiny. V strede Európy takáto forma vlády vyhovuje.

Gyula Bárdos (SMK) - Keď chce niekto dať takýto návrh, musí o tom najprv rokovať.Nemožno takto strieľať od pása. Nepovažujem to za návrh, ktorý by bol hodný ho komentovať.

Pavol Rusko (ANO) - Tento návrh je dosť ťažko realizovateľný. Keď je taký dobrý, prečo ho nerealizovali vtedy, keď mali v parlamente 83 poslancov? Bolo by to oveľa jednoduchšie. Slovensko má teraz oveľa vážnejšie problémy.

Pavol Minárik (KDH) - Myslím si, že pán Mečiar bude musieť na realizáciu svojho návrhu až dovtedy, kým nebude mať v parlamente väčšinu.

Milan Hort (SDKÚ) - Vystúpenie V. Mečiara k programu vlády nemalo iskru, bolo veľmi nesúrodé. Do tohto hodnotenia zapadá aj tento jeho návrh.

Ako je to vo svete

Najznámejším prípadom spojenia prezidentskej funkcie s výkonnou mocou sú Spojené štáty. Americký prezident je zároveň šéfom vlády.

Systém odkopírovaný od USA majú aj v Mexiku, kde je prezident tiež zároveň predsedom vlády a hlavným predstaviteľom výkonnej moci.

Hlava štátu je šéfom exekutívy aj v niektorých polodemokratických krajinách. Príkladom môže byť Turkménsko a iné postsovietske republiky.

Spojenie prezidentského úradu s výkonnou mocou je úplne bežné v nedemokratických krajinách a diktatúrach, kde je prezident neobmedzeným vládcom. Iracký Saddám Husajn je typickým predstaviteľom takéhoto typu vlády.

V európskych štátoch takýto systém neexistuje.

LENKA ŽIVNEROVÁ

obsah | publicistika