Riziko terorizmu na Slovensku sa zvýšilo

Riziko teroristického ohrozenia SR sa zvýšilo, hoci radikalizácia rizikovej komunity nebola na Slovensku taká výrazná ako v západnej Európe.

Potvrdzujú to vyhrážky islamských radikálov na adresu Slovenska, či útoky na personál ambasády v Iraku. Uvádza sa to v Správe o činnosti SIS za rok 2004, ktorú dnes predniesol pred poslancami NR SR riaditeľ SIS Ladislav Pittner.

V roku 2004 SIS požiadala v 567 prípadoch o súdne povolenie na použitie informačno-technických prostriedkov. V 536 prípadoch súdy s použitím ITP súhlasili. Oblasť organizovaného zločinu bola v minulom roku poznamenaná vyrovnávaním účtov najmä v bratislavskom podsvetí. Najvyššie štruktúry podsvetia sa snažili presunúť jadro svojich aktivít do oblasti energetiky (napr. obchod s ľahkými vykurovacími olejmi) a turisticky atraktívnych lokalít.

V novembri 2004 služba ukončila delimitáciu zväzkov bývalej Štátnej bezpečnosti na Ústav pamäti národa. SIS v uplynulom roku odovzdala približne 48 500 zväzkov, 47 archívnych kníh a protokolov. V krátkom čase by mali byť odovzdané aj zostávajúce materiály ŠtB. SIS si tým naplní zákonnú povinnosť a agenda súvisiaca s ŠtB bude plne v kompetencii Ústavu pamäti národa.

Spravodajská služba poskytla niekoľko informácií o pokračujúcom tunelovaní skrachovaných bánk, zmanipulovaných výberových konaniach a predraženej výstavbe diaľnic. Správa tiež upozornila na nedôveryhodnosť niektorých privatizérov, ktorí sa v minulosti podieľali na páchaní trestnej činnosti a na riziká korupcie pri privatizácii SAD.

SME

obsah | publicistika