Rómovia verzus Slovenská pospolitosť

Slovensko je v Európskej únii. Niektorí Slováci ostali však pred jej bránami, pretože sa nechcú deliť o spoločnú piaď slovenskej zeme s "cigánskymi príživníkmi a parazitmi"!

Vo Zvolene sa v sobotu 27. augusta zišlo približne 50 členov Slovenskej pospolitosti-národnej strany a rovnaký počet ich sympatizantov. Na centrálnom Námestí SNP predniesli prejavy odsudzujúce SNP ako "protislovenský boľševický puč a medzinárodnú akciu zradcov". Zároveň kritizovali parlamentnú demokraciu. Neobišli ani "cigánskych" príživníkov a parazitov, maďarských šovinistov či sionistickú loby. Ich stúpenci počas prejavov viac ráz skandovali heslá "Slovensko si nedáme", "Sláva Tisovi" alebo "Nech žije vodca".

Podľa stredoslovenského učiteľa informatiky Mariána Kotlebu, ktorého ostatní členovia Slovenskej pospolitosti-národnej strany oslovujú titulom vodca, bolo hlavným cieľom fakľového pochodu a zhromaždenia vo Zvolene, "otvoriť oči slovenskému národu".

Niektorí Slováci obdivujú Sama Tomečka (SuperStar), iní zasa verše Mor ho známeho básnika Sama Chalupku, ktoré si však osvojili a vryli do sŕdc a hláv do slova a do písmena. Nová rómska generácia môže ubezpečiť 50 členov Slovenskej pospolitosti-národnej strany a jej sympatizantov, že svojím fakľovým pochodom "otvorili oči" nielen 360-tisícovému rómskemu národu žijúcemu v tejto pohostinnej krajine, ale aj celému svetu... Celá naša planéta, svetové veľmoci - USA aj Rusko - bojujú proti terorizmu, len Slovensko, maličká krajina skloňovaná vo všetkých pádoch vysokým puncom demokracie sa v jeden augustový upršaný víkend rozhodne akceptovať usporiadanie akcie s charakterom otvoreného extrémizmu, fašizmu, šovinizmu na centrálnom námestí pod rúškom osláv SNP.

"Šéf pospolitosti, učiteľ banskobystrického gymnázia Marián Kotleba tvrdí, že fakľový pochod nemá s fašizmom nič spoločné a označil ho za starý slovanský zvyk..."

Klin sa klinom vybíja. Staré známe príslovie, ale cudzie nášmu rómskemu národu! Doteraz sa riadi iba Božími prikázaniami a mottom: "Kto do teba kameňom, ty doňho chlebom". Ale mohol by ten chlieb po opakujúcich sa podobných pochodoch aj stvrdnúť a skamenieť a "rómske národne povstanie" by sa šmahom hodu kameňa premenilo na občiansku vojnu - ako v Kosove? Dedukcia, indícia, utópia? Celé stáročia sme utláčaní, ošpendlíkovaní rôznorodými nadávkami, neakceptovaní, násilne asimilovaní, zatracovaní a nemilovaní majoritnou spoločnosťou. Netvrdíme, že sme "ukážkovou menšinou", ale rovnica Róm = zlý, zlodej, špinavý... - neplatí! A ak ju dáte do trojčlenky Róm - Neróm - zlý, zlodej, špinavý... vyjde vám zaujímavý výsledok. Že totiž NIELEN Róm môže by zlodej a špinavý, ale aj Neróm.

Ak je polmiliónová menšinová skupina Rómov (neoficiálny údaj) v starých "slovanských" zvykoch zakomponovaná do kontextu jej tradícií a zvyklostí v xenofóbnom rozmere, musíme podčiarknuť, že nám je bližšia slovanská tradícia pohostinnosti chlebom a soľou, nie však na úkor pracovitých slovenských mozoľov. Nebohý slávny slovenský herec a spisovateľ Július Satinský raz vyslovil myšlienku v zmysle "Slováci sú zvláštny národ, keď uctievajú a na piedestál stavajú zbojníka Jurka Jánošíka". Aj Róm na Slovensku sa cíti Slovákom (nová informácia pre niektorých Slovákov?), ale na rozdiel od niektorých Slovákov je najprv človekom.

Vyjadrujeme pohoršenie nad laxnosťou kompetentných orgánov, ktoré odsúhlasili zámer akcie Slovenskej pospolitosti vo Zvolene a v Banskej Bystrici. Zároveň chceme vyjadriť poďakovanie všetkým Slovákom, ktorí odsudzujú takéto postoje a masové akcie, ktorých cieľom je tieto názory verejne prezentovať a propagovať.

MAROŠ BALOG

obsah | publicistika