Problém Rómov je širší, ako sa zdá

Rómska menšina má v Európe špecifické postavenie. Rómovia nemajú svoj domovský štát, žijú v mnohých krajinách Európy od stredoveku. Ich počet rastie, napriek stáročiam doteraz nesplynuli s ostatným obyvateľstvom a zachovali si značnú časť svojej kultúrnej, sociálnej a jazykovej autonómnosti. To často spôsobuje problémy pri spolužití s majoritným obyvateľstvom.

Riešenie rómskeho problému nie je len slovenským problémom alebo špecifikom. Napriek tomu je situácia na Slovensku osobitá. Na rozdiel od susedných krajín, kde je rómska menšina podobná početnosťou a životnou úrovňou, na Slovensku vznikli a stále vznikajú segregované rómske osady. Životná úroveň ich obyvateľov je nízka aj v porovnaní s najbiednejšími vrstvami nerómskeho obyvateľstva i väčšinou ostatných Rómov. Rómske osady sú najvypuklejším problémom a najviac ho vníma aj zahraničie.

Ukazuje sa však, že väčšina týchto osád vzniká pri obciach v tých regiónoch, kde je sociálna situácia obyvateľstva všeobecne veľmi zlá. Platí akási priama úmera - čím horšia je situácia obyvateľstva v danej oblasti, tým horšie to vyzerá v rómskych osadách. V nejednom prípade sú tak segregované nielen rómske osady, ale spolu s nimi aj celé obce a mikroregióny.

Z toho potom vyplýva záver, že zamedziť rozmachu biedy a pozdvihnúť životnú a kultúrnu úroveň tu žijúcich Rómov nemožno vytrhnutím z kontextu celého prostredia. Rómsky problém treba riešiť spolu s problémami miestneho nerómskeho obyvateľstva. V opačnom prípade ešte viac vzrastie napätie medzi Rómami a ostatným obyvateľstvom, ktoré sa bude cítiť, a v mnohých prípadoch aj oprávnene, poškodené a ukrátené.

Ukazuje sa, že pumpovanie peňazí prostredníctvom rôznych projektov s rýchlym a krátkodobým efektom väčšinou k ničomu nevedie. Začať sa musí tam, kde je základ úspešnosti presadenia sa nielen na trhu práce, ale aj celkovej civilizačne úrovne.

Ide o udržateľnosť projektov, chronickú chorobu mnohých z nich. Začať sa musí v materských a ďalších školách. Od roku 1990 vyrástla generácia negramotných Rómov. Hrozí, že o desať až pätnásť rokov nenájde drvivá väčšina Rómov na trhu práce uplatnenie, lebo bude mať v lepšom prípade základné vzdelanie. Pritom lacná, no dostatočne vzdelaná pracovná sila by mohla byť pre ekonomiku, osobitne sektor služieb, prínosom aj v desaťročnom horizonte.

V tomto segmente by to mohlo znamenať určitú konkurenčnú výhodu pre Rómov, lenže bez dosiahnutia aspoň stredného či učňovského vzdelania to nepôjde. Doterajšia orientácia rôznych programov predovšetkým na otázky ľudských práv a diskriminácie mala paradoxne v nejednom prípade kontraproduktívny efekt, a to aj pre samých Rómov. Ako ukázal výskum Rozvojového programu OSN, väčšina z nich považuje diskrimináciu za hlavnú príčinu svojej nezamestnanosti.

Až hrozivo malá časť si uvedomuje, že hlavnou príčinou je ich vzdelanostný hendikep na trhu práce. Iba teraz sa začne aj z pohľadu mimovládneho sektora dosť nevďačná mravčia práca, ktorej výsledky sa môžu prejaviť až o niekoľko rokov. Kľúčovú úlohu tu bude musieť zohrať štát, miestna samospráva a možno aj cirkev. Je to síce klišé, ale je to tak - ruže aj v tomto prípade prinesie iba trpezlivosť.

KAREL HIRMAN

obsah | publicistika