Ohrozí Slováci české vysoké školy?

Česko bude muset po 1. květnu bezplatně zpřístupnit občanům jiných členských států své vysoké školy, a to splní-li kandidáti předpoklady pro přijetí. Vzhledem k tomu, že se od září na Slovensku bude možná platit školné, lze předpokládat, že zájem tamních studentů o univerzity v ČR zaznamená letos rekordních čísel.

"Občané EU, stejně jako Češi, budou mít po rozšíření právo studovat ve všech členských státech. Platí to i pro studenty ze Slovenska - projdou-li podmínkami přijímacího řízení," uvedla Lubomíra Černá z tiskového odboru Ministerstva školství a tělovýchovy ČR.

V Česku je zatím vzdělání bezplatné, a to i na vysokých školách. To by mohlo vyhovovat právě Slovákům. Bratislava totiž chce do září 2004 zavést na VŠ školné a návrh už prošel vládou. Částka za studium se má ročně pohybovat od 3,6 tisíce do 21,9 tisíce slovenských korun, v závislosti na typu školy a oboru.

Čeká se na parlament

Slovenská média v souvislosti s plánovaným zavedením poplatků připomínají, že již nyní odcházejí stovky talentovaných lidí do ČR, jež nabízí kvalitnější vzdělání. Přidá-li se k tomu podle deníku Národná obroda školné, vezmou Slováci české univerzity útokem.

"Nemám pocit, že studenti ze Slovenska by nějak v příštích měsících ohrozili naše vysoké školy. Samozřejmě očekáváme z jejich strany větší zájem," uklidnila české zájemce o VŠ Černá.

O zavedení školného rozhodne Parlament SR v březnu. Zástupci studentů již oznámili, že schválí-li zákonodárci tyto poplatky, vstoupí do stávky.

Zájem o lékařství

Na českých VŠ v roce 2003 studovalo podle Ústavu pro informace a vzdělávání (ÚIV) 7445 Slováků. "Nejvíce jich je na Karlově univerzitě v Praze, celkem 2078. Následuje Masarykova univerzita v Brně, kde studuje 1221 slovenských občanů," uvedla ke statistikám tisková mluvčí ÚIV Jitka Pilbauerová.

K vyhledávaným oborům patří medicína, ekonomika, informatika, práva a umělecké profese. Zatím extrémem je případ 1. lékařské fakulty UK, kde v roce 2001 nastoupilo více Slováků než Čechů.

V SR na VŠ 300 Čechů

Odborníci se shodují, že počet občanů SR na naší akademické půdě v budoucnu vzroste, a to zejména kvůli neexistující jazykové bariéře a větší prestiži škol v ČR.

Mezi Prahou a Bratislavou navíc existuje od roku 2001 dohoda, že Slováci mohou při přijímacích zkouškách, po dobu studia v ČR používat rodný jazyk. Totéž platí i pro necelé tři stovky našich občanů, jež jsou nyní na VŠ v SR.

NOVINKY

obsah | publicistika