Ako sa pije na Slovensku?

V krčmách po celom Slovensku sa čapuje načierno vyrábaný lieh. Tvrdí to prezident Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Ján Király. Najviac nelegálneho liehu podľa neho produkujú oficiálni výrobcovia. "Ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré na to vydáva licenciu, ju dalo aj takým výrobcom, čo nespĺňajú podmienky zákona - nemajú kvalifikáciu. Ale ministerstvo svoj vlastný zákon v praxi vôbec nekontroluje." Štatistika síce hovorí, že za posledné desaťročie pijeme menej - okolo osem litrov liehu ročne, ale na chorobu alkoholikov, cirhózu pečene, umiera čoraz viac ľudí.

"Úmrtnosť mužov na cirhózu vo veku 35-50 rokov je u nás po Maďarsku najvyššia v Európe. V členských krajinách únie tieto počty klesajú. To nepriamo poukazuje na našu neevidovanú spotrebu. Podomácky vyrobeného a pašovaného alkoholu je oveľa viac, ako sme si donedávna mysleli." Podiel utajeného a pašovaného tvrdého alkoholu sa odhaduje na 20 až 40 percent. Policajti aj ďalšie orgány vraj o čiernom obchodovaní vedia, aj to monitorujú, ale podľa Királyho nič s tým nerobia, ani robiť nechcú. "Všetci sú v tom zainteresovaní, majú z toho plné vrecká peňazí. Vie sa to o nás aj v ústredí Európskej únie. A podiel čiernej výroby liehu narastá."

Vo vyspelých krajinách patrí téma alkoholu k prioritám, u nás sa ňou seriózne nezaoberala žiadna vláda. V západnom svete, na rozdiel od väčšiny východných štátov, klesajú dopravné nehody, úrazy či otravy pod vplyvom alkoholu, znižuje sa množstvo ochorení súvisiacich s alkoholizmom. Alarmujúce je najmä pitie medzi našimi stredoškolákmi. Z 15 - 16-ročných študentov až 90 percent v prieskume uviedlo, že počas predchádzajúceho roka pili alkohol, čo je viac než priemer ostatných európskych krajín.

Aj preto vicepremiér Pál Csáky zodpovedný za oblasť drog predložil v týchto dňoch vláde národný akčný plán na problémy s alkoholom. Jeho súčasťou je aj návrh vytvoriť na to osobitnú štátnu agentúru. "Boj proti alkoholu je roztrieštený, všetci to robia, a nik nie je zodpovedný. Ak bude zodpovedný jeden, môže to byť iné," povedal Alojz Nociar, expert z generálneho sekretariátu výboru ministrov pre drogové záležitosti.

Veľkým problémom je aj načierno vyrábaný lieh. Podľa údajov Združenia výrobcov liehu a liehovín sa u nás vlani oficiálne vyprodukovalo 38 miliónov litrov liehovín, menej ako rok predtým. Spotrebná daň z litra stopercentného liehu je 250 korún. Inými slovami - z každého oficiálne vyrobeného litra 40-stupňovej liehoviny ide pre štát sto korún. Pokútni výrobcovia, ktorí ponúkajú lieh bez dane, ho predávajú oveľa lacnejšie.

Jediným východiskom je podľa predsedu Združenia Jána Királyho zavedenie licencie nielen na výrobu, ale i na predaj liehovín. "Vo svete je to bežné. Ale u nás neexistuje zákon, ktorý by usmerňoval výrobu a obeh liehovín. Ani táto vláda to nechce riešiť. Písal som o tom aj premiérovi, dostal som len nič nehovoriacu odpoveď."

TÁŇA RUNDESOVÁ, SME

obsah | publicistika