Slovensko o desať rokov dosiahne 75 percent úrovne EÚ

Slovensko dosiahne 75 percent hospodárskej úrovne novej, rozšírenej EÚ už v roku 2013. V prípade úspešného vstupu sa v roku 2010 hrubý domáci produkt na obyvateľa zvýši v parite kúpnej sily na 71 percent priemeru 25-člennej EÚ a cenová hladina bude zodpovedať 67 percentám novej únie. Vyplýva to zo štúdie Ekonomické a sociálne súvislosti integrácie Slovenska do EÚ, ktorú vypracoval Ústav slovenskej a svetovej ekonomiky Slovenskej akadémie vied.

Ako uviedol jeho riaditeľ Milan Šikula, hlavnou výhodou nášho členstva v EÚ je, že sa Slovensko včlení do priestoru vyspelej trhovej ekonomiky. Riziká vidí v tom, ak nedokážeme zabezpečiť rovnoprávne postavenie SR a nevytvoríme funkčné riadiace štruktúry bez byrokracie. Slovensko môže stratiť aj pre nedostatočnú schopnosť využiť pomoc z EÚ. Dopadová štúdia upozorňuje na zmeny v konkurencieschopnosti regiónov a na rozdiely v ich postavení. V roku 2010 by slovenské kraje, okrem Bratislavského (160 percent), dosahovali hodnoty pod 75 percent HDP rozšírenej EÚ na obyvateľa.

Medzi najväčšie problémy slovenskej ekonomiky patrí trh práce a sociálna situácia domácností. Integrácia do EÚ môže podporiť tvorbu pracovných síl intenzívnejším prílevom zahraničných investícií a prostriedkami zo štrukturálnych fondov. Podľa prognózy bude od roku 2008 klesať počet občanov v produktívnom veku, čo bude mať priaznivé účinky na vývoj nezamestnanosti.

Podľa ekonomických expertov zo SAV je ťažko určiť, či rok 2007 alebo 2008, ktorý stanovila vláda ako termín nášho vstupu do Európskej menovej únie je reálny. "Je to politický cieľ, či bude úspešný určí stratégia, ktorú SR po máji 2004 zvolí," tvrdia odborníci. Problémom nie je znížiť do roku 2006 deficit verejných financií pod tri percentá, ako to pre vstup do EMÚ určujú maastrichtské kritériá. Podstatné je, aby sa aj potom udržala makroekonomická stabilita. Treba tiež hľadať rovnováhu menového kurzu, ak sa stanoví príliš vysoký bude to podľa nich výhodné pre obyvateľstvo s úsporami, ale nie pre podniky - a naopak. Do EMÚ by sme mali vstupovať spolu s ostatnými štátmi Visegrádskej štvorky, s ktorými máme rozvinutý obchod.

Štúdiu Ekonomické a sociálne súvislosti integrácie Slovenska do EÚ dal vypracovať kabinet a stála tri milióny Sk. Vicepremiér Pál Csáky ju plánuje využiť v informačnej kampani pre občanov. Podľa Csákyho nespochybňuje našu cestu do EÚ, ale je súčasťou dialógu, ktorý pomôže zmierniť otrasy zo začlenenia do spoločenstva ekonomicky vyspelých krajín.

autor

obsah | publicistika