Slováci do Viedne?

Hystéria s názvom Kupujte byty nie je na Slovensku novinkou. Realitky denne odpovedajú na desiatky telefonátov od kúpychtivých záujemcov, žiaľ, väčšinou ich sklamú - v ponuke majú len jeden, maximálne dva byty. Ak kedysi trvalo sprostredkovanie predaja bytu tri mesiace, dnes sa v ponuke neohreje dlhšie ako tri týždne. Bytov skrátka niet, a tak sa ľudia hľadajúci strechu nad hlavou obracajú aj na okolité krajiny. Sú v zahraničí ceny bytov naozaj oveľa vyššie ako u nás? Záleží na tom, či si chcete byt kúpiť, alebo prenajať.

Len na skok: Viedeň je od Bratislavy vzdialená len šesťdesiat kilometrov, no ceny za byty sú tu trojnásobné. "Ale v blízkom okolí Viedne už možno kúpiť byt aj lacnejšie, takmer za takú cenu ako u nás," reaguje zástupca Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska. "My rakúske byty v ponuke nemáme, ale ak je záujem, dokážeme predaj sprostredkovať," odpovie na náš záujem o kúpu bytu vo Viedni. Samozrejme, sprostredkovanie nie je zadarmo, slovenské realitky si za svoju činnosť pýtajú najmenej päťpercentnú províziu. Pri kúpe trojmiliónového bytu sa teda jej výška vyšplhá aj na 150-tisíc korún.

Aj preto výhodnejšie ako spoliehať sa na realitných maklérov, je zohnať si byt na vlastnú päsť. Internetové stránky sa ponukou len tak hemžia. Zatiaľ čo u nás voľných bytov ubúda, v Rakúsku ich je dostatok nielen na prenájom, ale aj na predaj. Od menších, ktoré v Bratislave akoby neexistovali, až po veľké luxusné byty. Ceny sú rôzne. Luxusný byt s rozlohou 100 štvorcových metrov v centre Viedne môže stáť aj milión eur, teda vyše štyridsať miliónov korún. Ak v Bratislave dáte za štvorcový meter asi 35-tisíc korún, vo Viedni je priemer okolo dvetisíc eur, teda 80-tisíc korún. Ale tá kvalita! Byty sú priestranné, s vysokými stropmi a veľkými oknami. Dvojizbové majú bežne sedemdesiat až sto štvorcových metrov, fasáda domu býva zrekonštruovaná a po kúpe už vo väčšine prípadov nemusíte investovať do nových okien, parkiet a maľovky, ako je to bežné u nás. Aj tu je však dobré všímať si, či byt ponúka realitný maklér, alebo priamo predávajúci. Makléri si totiž zvyčajne účtujú províziu od tritisíc do deväťtisíc eur - závisí to od ceny ponúkanej nehnuteľnosti. Za sprostredkovanie tak navyše zaplatíte od 120- do 360-tisíc korún.

Viedenské Beverly Hills: Ceny bytov vo Viedni závisia od pravidiel, ktoré platia všade na svete. Záleží na tom, v akom okrsku, "becirku", sa byt nachádza, akú má rozlohu, na ktorom poschodí je a, samozrejme, záleží aj na celkovej kvalite bývania. "Najvyššie ceny sú v prvom až deviatom okrsku, potom v trinástom, štrnástom, osemnástom a devätnástom," vypočítava realitný maklér. "Ak máte šťastie, aj vo Viedni zoženiete byt na našej cenovej úrovni, pravidlom však je, že ceny v centre sú trojnásobne vyššie ako v Bratislave," tvrdí odborník. Napríklad trojizbový byt s plochou šesťdesiat štvorcových metrov v menej lukratívnom dvanástom okrsku stojí 55-tisíc eur, teda 2,2 milióna korún. Podobný byt v deviatom okrsku vás bude stáť dva razy toľko.

A aká je situácia v Bratislave? V slovenskej metropole zaplatíte za kvalitný trojizbový byt až 3 milióny korún. Staršie panelové byty sa však dajú kúpiť aj za 1,3 až 1,9 milióna korún. "Ponuka nestačí uspokojiť dopyt. Ten narástol od začiatku roka v závislosti od lokality až o štyridsať percent," hovorí Martin Holec, riaditeľ Bratislavskej realitnej kancelárie. K najlukratívnejším lokalitám patrí centrum mesta, Bôrik, Machnáč, Koliba a Kramáre, postupom času sa k nim pridávajú aj predtým periférne časti mesta ako Ružinov či Karlova Ves.

Prenájom: Kým Bratislavčan je rád, ak vôbec nejaký podnájom nájde, Viedenčan sa môže v ponuke prehŕňať takmer donekonečna. "Ceny prenájmov sú takmer totožné s tým, čo zaplatíte u nás. Ak k tomu prirátam, že nemusím za prácou dochádzať, a teda ušetrím peniaze za cestu do Viedne, potom musím konštatovať, že Slovákom, ktorí žijú alebo pracujú v hlavnom meste Rakúska, sa tu určite oplatí ubytovať," uvažuje dvadsaťdeväťročný Bratislavčan, ktorý pôsobí vo Viedni už niekoľko rokov. Za dvoj- až trojizbové prenájmy tu zaplatíte od 500 eur mesačne, teda dvadsaťtisíc korún, čo je cena približujúca sa ponuke v Bratislave, kde si od vás v Petržalke, teda najlacnejšej časti, pokojne vypýtajú za trojizbový byt pätnásťtisíc. Cenový rozdiel vo Viedni závisí nielen od veľkosti bytu, ale aj od toho, či je váš sused Rakúšan alebo Turek. Napríklad na známej Mariahilfestrasse v šiestom okrsku nie je nezvyčajná ponuka prenájmu za 990 eur, teda takmer 40-tisíc korún.

Predkovia stavali, my budeme bývať: Človek nemusí byť ani odborník, aby zistil, že bývanie vo Viedni už čoskoro pre Bratislavčanov nebude nič nereálne. Stačí si porovnať ponuku na internetových stránkach www.reality.sk a www.immovos.at. "Pokiaľ sa situácia na trhu nehnuteľností v Bratislave nezlepší, tak to bude skôr východisko z núdze," myslí si realitný maklér o možnostiach bývania našincov vo Viedni. Nuž, ak naši prastarí rodičia Viedeň stavali, ich prapravnuci sa tam možno budú sťahovať.

KATARÍNA ŠELESTIAKOVÁ

obsah | publicistika