České tenistky narazí ve Fed Cupu na Slovenky

Proti Slovenkám budou české tenistky hrát v příštím ročníku Světové skupiny II Fed Cupu. Rozhodlo o tom dnešní losování v belgickém Charleroi. Zápas je na programu 21. a 22. Dubna.

Tým kapitána Tomáše Petery, který v červencovém zápasu o postup do elitní Světové skupiny I podlehl Francii, nebyl mezi nasazenými. V boji o baráž nebude mít snadnou úlohu, neboť Slovenky mohou nominovat mimo jiné momentálně devatenáctou hráčku světa Danielu Hantuchovou. Ta letos vyhrála dva turnaje WTA ve čtyřhře, na nedávném posledním grandslamu sezony US Open vypadla v druhém kole. Nejvýše postavenou českou hráčkou v žebříčku je na desáté příčce Nicole Vaidišová.

České tenistky mohly narazit i na papírově slabší soupeřky Německo, Kanadu nebo Rakousko. "Není to úplně jednoduchý los, je to ten z těžších soupeřů," řekl Petera. Věří však, že jeho svěřenkyně v pikantním duelu uspějí. "Pokud bude hrát Nicole, tak máme silný tým a měli bychom uspět," zhodnotil české vyhlídky.

Slovenky mají výhodu domácího prostředí a volby povrchu. Petera nechtěl spekulovat, na čem se bude nakonec hrát. "Necháme to na nich. Pro nás prakticky není povrch, který by nám vyloženě vadil. Nicole umí na všem, zbytek týmu je velmi vyrovnaný a máme v něm hráčky na všechny povrchy," dodal český nehrající kapitán.

Od roku 1994, kdy působí ve Fed Cupu samostatné výběry České republiky a Slovenska, se obě země utkaly pouze jednou. V roce 2000 hostila Bratislava účastníky jedné ze tří základních skupin. Český výběr, za který nastoupilo trio Chládková, Bedáňová, Peschkeová, tehdy ještě hrající pod dívčím jménem Hrdličková, porazil Slovensko 2:1 a mohl se radovat z postupu mezi nejlepší čtveřici. O dva roky později Slovensko v čele s Hantuchovou celou soutěž vyhrálo.

Dalšími dvojicemi Světové skupiny II jsou Německo - Chorvatsko, Izrael - Kanada a Austrálie - Rakousko. Dnešní losování rozhodlo i dvojicích pro Světovou skupinu I, kde se chystá zajímavý duel mezi belgickými a americkými tenistkami. Další dvojice tvoří Rusko - Španělsko, Japonsko - Francie a Čína - Itálie.

ČTK

obsah | publicistika