Brutálne predvolebné postrehy

Voľby sú vážna vec, ale aj neskutočná fraška. Tak ich na chvíľu neberme vážne, neurážajme sa a poďme na exkurziu s P. A. F. Ztohohotovým...

Slovák je Homo concertams (Človek súťažiaci). Zvlášť uprostred budovania reálneho (hotdogového) kapitalizmu. A ešte navyše v období, keď sa neodvratne približuje k urne. Teda volebnej. Hoci Marián Vanek už dávno napísal: "Nespáľte svoju šancu - dajte sa spáliť už teraz! Pohrebná urna je spoľahlivejšia ako volebná."

V najslovenskejšom meste, ako ho kedysi otituloval miestny gubernátor, Janko Psota-Pľušť, sa politický zápas zmenil na veľkú smetiarsku šou. Pľušťovníci každú noc posúvajú kontejnery pred billboard opozičníka, aby ich cez deň protipľušťovníci zasa odtláčali. Aj kvôli jednému písmenku, napríklad takému S-ku, sa rozbíjajú v tomto meste už nielen huby, ale aj vitríny. Tým z HZD ich vraj rozbili priaznivci HZDS. Ale možno to rozbili ľudia z HZ, teda "šikače", ako sa na Východe hovorí, z Hasičského zboru. Ešteže prípravný výbor HZD-SS zatiaľ nevznikol, hoci podpora nespravodlivo plešatej mládeže by bola zaručená. Ale čo? Možno si to ľudia z HZD rozbili sami.

Ako s tými nálepkami na čele. Na billboardoch ich nosia Dzurinda, Fico, Bugár... Všetci majú na čele nálepku: Volím SNS. No, správa je to naozaj prekvapujúca. Mnohí si mysleli, že im to na čelo pričapili lepiči SNS. Ale omyl! Z Aničkinej najslovenskejšej strany nám odkázali, že to celé môže súvisieť s krádežou nálepiek z ich sekretariátu. No, sami si to ukradli, sami si to nalepili. Len škoda, že sú takí srabi a nechcú sa k tomu priznať. Anička dokonca aj bombarduje Slovensko pravdou. Nevidel som, neviem či komsomolskou. Ale len čo je niekde folklórna slávnosť, koncert, trhy, už je tam Aničkino práškovacie lietadlo. Takže je už jasné nielen to, koho budú voliť Miki, Robo a Béla, ale aj Jožin z bažin. Nečudo, že v beznádejnej situácii idú po Aničke aj tajné služby celého sveta a maďarskí policajti na južnom Slovensku. Aspoň sa tak sťažovalo to nežné chúďa.

Ani ostatní sa však nechcú nechať zahanbiť. Mladí SDA prišli s heslom "Fuck The Army!" (ako to slušne preložiť, no asi: piiiip armádu!). Čo na to kandidát SDA, fucking minister Jozef Stank, nie je známe. HZDS má okrem rozbíjania vitrín aj iný tromf: Slováčika- Házedesáčika. Síce by sa mal volať skôr Slováčisko-Házedesáčisko, keď je jeho autorom akési Pavlisko z Hlinkogradu, zatiaľ nazývaného zapredancami Ružomberok. Aj by to viac zodpovedalo konštitúcii šéfboxera hnutia. No ale čo už, asi idem so zlepšovákom neskoro. Maskot v kroji drží v rukách perníkové srdce. Kde má akcie Nafty Gbely, agentúry neoznámili. Smer má zasa nádherný kamión v oranžovo-zelených farbách s výrazným nápisom Cesta okolo Slovenska za 80 dní. V Poprade zlákal dokonca aj valutových turistov z Česka. Hneď štyria sa zháňali po cenníkoch. "Je to predsa akcia cestovnej kancelárie Smer, ktorá ponúka zájazd okolo Slovenska?" pýtali sa nechápavo, keď ich nechceli obslúžiť.

Náročnosť predvolebného zápasu už dokonca rozbíja aj rodiny. Najnovšia akvizícia Vladohnutia, krásna Diana, letuška, ekonómka, vydajová podnikateľka a politická turistka, o tom nechcela hovoriť. Vraj si chce svoje súkromie nechať pre seba. Teda aj to, či ešte žije so svojím manželom, hypersuperpodnikavým Jozefom Majským. Ešteže má nového preúprimného šéfa. "Nakoniec, veľmi dobre poznám ich rodinné vzťahy, ale nechcem o tom hovoriť. Myslím, že nevedú spoločnú domácnosť," oznámil Najvlado.

Ale súťaží sa aj mimo politiku. Napríklad sa rozniesla správa o ulovení dravej pirane pri Novom Meste nad Váhom. Tá musela prekonať dlhú štreku z Južnej Ameriky. A nechá sa uloviť rovno pri akomsi rekreačnom zariadení. Jeho majitelia to vraj považujú za premyslený ťah konkurenčnej skupiny. "Je to šírenie nepravdivej poplašnej správy, načasovanej na začiatok letnej turistickej sezóny," oznámili svetovým médiám. Nemusí byť nepravdivá, možno im tam nakoniec aj skutočne vysadia pár kúskov z Jurského parku. Ale Slovák nie je len tvor ziskuchtivý, aj na postati národa dedičnej bojuje. Ako ten Adamovič proti Ondrejovičovi. Prvý je stavebný inžinier, druhý riaditeľ jazykovedného ústavu. A bojujú o "ľ". Adamovič podal na Ondrejoviča žalobu, v ktorej píše: "Žalovaný sa preukázateľne prikláňa na stranu sabotérov mäkkého ľ". Slovenská justícia rýchlo prepustila Lexu, čo jej ho Interpol pár rokov hľadal, aby sa mohla začať zaoberať týmto závažným prípadom, podkopávajúcim základy našej civilizácie.

Ale sú aj dobré správy. Povodne na Slovensku neskončili až tak zle. Vďaka Františkovi Tondrovi. Predseda Konferencie biskupov Slovenska v súvislosti s povodňovou situáciou totiž vyzval veriacich na kajúcne pobožnosti a modlitby. Zabralo, českých kacírov zalialo, pobožné Slovensko žije v Kristu a suchu. Dobre sa majú aj nezamestnaní Rómovia. Dvaja takí sa brali, hostí na svadbu im zvážal vrtuľník, konala sa v tatranskom hoteli. Vraj sa príbuzní zložili zo sociálnych dávok.

P. A. F. ZTOHOHOTOVÝ

Ilustrácie zozbieral: TRSEK

obsah | publicistika