Šok

Sexuológ Ján Vrabec bol osamelý a, ako každý človek, aj on bojoval so svojimi démonmi. "A napíšte, že už som dvojitý profesor," vyprevádzal nás pred mesiacom s úsmevom sexuológ a urológ Ján Vrabec zo svojej ordinácie. Vyzeral spokojne. Veď na Slovensku bol prvým a zároveň jediným odborníkom, ktorému sa podarilo tento titul zo sexuológie získať. O to šokujúcejšia bola správa, že tento úspešný a navonok bezstarostne pôsobiaci lekár si minulý týždeň siahol na život.

Nezvratný krok: O príčinách jeho nečakaného odchodu sa v médiách popísalo kadečo. Obzvlášť rezonovali témy dlhého rozvodu, ťahanice o spoločný majetok, odcudzenie detí, vlaňajšia smrť jeho otca či závislosť od alkoholu kombinovaného s liekmi. Isté však je len to, že šarmantný, vtipný a večne uhladený Vrabec sa cítil hlboko nešťastný. A to i napriek tomu, že po svojom boku mal dlhé roky milujúcu ženu. Práve ona ho našla v suteréne jeho domu s prestrelenou hlavou. Na mieste činu sa nenašiel žiaden list na rozlúčku, no je možné, že ho zanechal niekde inde. Podľa našich informácií sa štyridsaťdeväťročná družka na druhý deň vybrala do Inštitútu lekárskej sexuológie a istý čas pobudla v pracovni svojho zosnulého partnera, čo ju rozrušilo natoľko, že jej museli podať injekciu na upokojenie.

Povráva sa, že na jeho konečné rozhodnutie mala vplyv i samovražda iného bratislavského sexuológa psychiatra spred dvoch týždňov, s ktorým mal veľa spoločného a ktorý mu mal pomáhať aj v jeho boji s depresiou. Faktom však ostáva, že Ján Vrabec odišiel zo sveta dobrovoľne a plánovane. Vo svojej brandži nie je zďaleka jediný. Spomedzi lekárov najviac samovrážd páchajú "áristi". Po nich nasledujú psychiatri, ktorým sa ľudia zdôverujú so svojimi trápeniami.

Pacientov vyšetril: V ten štvrtok sa vo svojom Inštitúte lekárskej sexuológie objavil neskôr než zvyčajne. "Bol ranné vtáča. Budil sa okolo tretej hodiny a už o šiestej sedel za svojím pracovným stolom a písal vedecké práce alebo články do novín. Do roboty som prichádzal až po ňom. Často si ma doberal, aké mám dobré zamestnanie, keď mi šéf pripraví miesto," spomína pracovník prijímacej kancelárie Alexander Szilágyi. "O desať minút si začal žiadať pacientov. Prekvapilo ma to, lebo najskôr sa vždy venoval agende. Vybavil všetkých troch rad za radom a okolo pol desiatej som ho videl odchádzať. Myslel som si, že ide len na prechádzku." V skutočnosti sa k vybral do svojho domu v Trnávke, kde sa krátko po desiatej hodine zastrelil. Ako zanietený poľovník mal štyri pušky a jednu pištoľ.

Ale podľa slov jeho blízkych spolupracovníkov mal na záľuby málo času. Ľudia ho poznali ako dobre naladeného elegantného lekára s motýlikom, ktorý mal svoje poradenské okienko v mnohých časopisoch, vystupoval v rozhlase i televízii. Okrem toho prednášal na konferenciách, zúčastňoval sa na rôznych sexuologických kongresoch. Steny jeho pracovne zdobia desiatky certifikátov, diplomov, osvedčení, a čo je zvláštne, i jeho vlastných portrétov. Na jednej snímke pózuje aj s kolegom MUDr. Ivanom Kubišom v skafandri. "Prechodili sme spolu kus sveta a konkrétne táto počítačová animácia vznikla na kongrese v San Franciscu," spomína prezident Spoločnosti za zdravý sexuálny život. Ako nám povedal psychológ PhDr. Robert Máthé, vedecký tajomník Slovenskej sexuologickej spoločnosti, Ján Vrabec sa navonok snažil pôsobiť veľmi suverénne a bezproblémovo. Hoci bol vždy ochotný pomôcť po odbornej stránke, bol uzavretý a svoje ťažkosti si nechával pre seba.

Osamelý bojovník: Správa o samovražde zastihla jeho kolegov nepripravených a mnohí sa z nej stále nevedia spamätať. MUDr. Anežka Imrišková, predsedníčka Slovenskej sexuologickej spoločnosti, si na neho spomína: "Tak ako každý človek aj on bojoval so svojimi démonmi. Strachom, úzkosťou, osame-losťou, neporozumením. Za jeho prchkosťou, ktorá mohla odrádzať od lepšieho spoznania, bolo zraniteľné vnútro. Nebol z tých, ktorí sa zverujú. Bol osamelým bojovníkom. Napriek tomu, že mnohým pomáhal, on sám sa pomoci bránil. Všetko chcel dokázať sám. A sám si zvolil spôsob, ako sa s démonmi vyrovnať. Ak mám z jeho osobnej tragédie vyvodiť niečo pozitívne, možno je to len odkaz. Nikto z nás by nemal byť taký osamelý, aby sa vzdal života dobrovoľne. V jeho smrti je odkaz, aby sme si viac všímali svojich blížnych a viac ich milovali." Riaditeľ považskobystrickej nemocnice MUDr. Peter Krutý a jeho priateľ zo študentských čias s trpkosťou vraví: "Som nahnevaný na osud, ktorý nám ho zobral." Vraj teraz nevie, ku komu má svojich pacientov posielať.

Neistota panuje i vo Vrabcovom inštitúte. Na základe dedičského konania naň budú mať nárok jeho dve deti a či si ojedinelé pracovisko ponechajú, alebo atraktívnu lokalitu v širšom centre mesta využijú na iné účely, je zatiaľ vo hviezdach. Jediná spoluvlastníčka Agneša Slezáková sa zatiaľ k tejto téme vyjadrovať nemieni a do telefónu nám povedala iba toľko, že ju odchod jej spoločníka veľmi bolí a nedokáže pochopiť, ako k tomu mohlo dôjsť.

TATIANA KUBIŠOVÁ

obsah | publicistika