Ako svet berie Český a slovenský svet

Jedným z najvýznamnejších projektov Slovensko-českého klubu je vydávanie internetového denníka krajanov na všetkých kontinentoch Český a slovenský svet. Dôležité pravdaže nie je ani tak to, čo si o projekte myslia jeho tvorcovia, ale predovšetkým, ako ho vnímajú čitatelia denníka.

Základným kritériom je samozrejme návštevnosť. Tá stále stúpa, kopírujúc sezónne výkyvy - ľudia využívajú internet najmä vtedy, keď je chladno a škaredo, nie vtedy, keď sú pri mori. Tieto výkyvy však nepredstavujú taký rozdiel, aby sme čítanosť nemohli odilustrovať na jednom mesiaci. Predmetom podrobnej internej analýzy sa stal marec tohto roku. Spravodajský server Český a slovenský svet zaregistroval v tomto mesiaci takmer 230 tisíc návštev z vyše 20 tisíc rôznych adries. Znamená to priemer vyše 7400 návštev denne (najnižšia denná návštevnosť bola 4938, samozrejme v jeden z víkendových dní, najvyššia 9044). Pokiaľ ide o hodinovú štatistiku - najvyššia návštevnosť je medzi štrnástou a pätnástou hodinou (535 prístupov za hodinu), v noci samozrejme klesá, ale vďaka krajanom žijúcim v regiónoch s časovým posunom, aj v tomto čase trvalo presahuje sto prístupov za hodinu (najmenej 105 medzi piatou a šiestou).

Nemenej zaujímavá je štatistika podľa krajín, z ktorých čitatelia pochádzajú. Najviac (takmer 55 tisíc prístupov) sme v marci zaznamenali zo Slovenska, vyše 44 tisíc z Česka, takmer 36 tisíc z domén v USA (komerčnej, neziskovej, akademickej a vojenskej), vyše 24 tisíc z medzinárodnej domény NET, ktorá je tiež rozšírená najmä v severnej Amerike, ďalších štyri a pol tisíc z Kanady a z európskych krajín - okrem SR a ČR - najviac z Rakúska (3617). Nasleduje Nemecko (2845), Holandsko (2233), Švajčiarsko (2035), Austrália (1730), Poľsko (1705), Francúzsko (1469), Veľká Británia (1418), Taliansko (1372) a Belgicko (1185). 715 prístupov sme zaznamenali z Maďarska, vyše päťsto z Dánska a Fínska, vyše 400 z ďalšej medzinárodnej domény INT, Švédska, Španielska a Japonska, nasleduje Nový Zéland, Nórsko, Izrael a nad 200 prístupmi za marec sa držala ešte Juhoslávia. Prehľad jednoznačne svedčí o tom, že Český a slovenský svet oslovuje tak domácu (českú a slovenskú verejnosť), ako aj tradičné krajanské komunity (na prvom mieste v USA a Kanade), ale aj prevažne mladých Čechov a Slovákov pracujúcich či študujúcich v zahraničí.

Iným pohľadom na úspešnosť projektu sú odozvy. Redakcia dostáva mnoho listov. Jeden z najnovších k tomuto článku bez komentára pripájam...


Dobrý deň.

Srdečne vás zdravím - celý redakčný kolektív internetového Českého a slovenského sveta. Najprv sa hádam predstavím - som Slovák, ktorý už vyše dvadsať rokov žije vo Viedni, kde pracujem ako manažér významnej rakúskej firmy. V mojej pracovnej náplni je veľmi častá práca s internetom, na ktorom trávim veľa hodín. Tak som pred vyše rokom narazil na váš internetový denník, ktorý ma nesmierne zaujal a ešte viac potešil. Odvtedy - a to nielen na svojom pracovisku, ale prakticky po celom svete, kde sa pracovne pohybujem - pravidelne navštevujem vaše web stránky. Upozornil som tiež na ne už množstvo svojich známych a všetci si ich veľmi pochvaľujú.

Keďže som práve v Prahe na návšteve svojho príbuzného, rozhodol som sa, že vám napíšem, aby som vám vyjadril svoje slová uznania. Noviny sú robené naozaj veľmi profesionálne, čo dokážem oceniť, pretože viem, čo je to za kus pipľavej a náročnej každodennej práce. Teší ma, že v nich nachádzam nielen to najdôležitejšie, čo sa deje na Slovensku, ale aj v Čechách, s ktorými som spojený nielen príbuzensky, ale aj historicky - veď som sa narodil a vyrastal v Československu. A koľko zaujímavostí sa dozviem o nás, Čechoch a Slovákoch roztrúsených po celom svete! Aj vaše správy sú dôkazom toho, že sa nikde nestratíme a nemáme sa za čo hanbiť. Skôr naopak. A je obdivuhodné, že sa o sebe môžeme dozvedieť v tak zhustenej a novinársky pestrej forme, akou je Český a slovenský svet. Vďaka nepochybne patrí hlavne editorovi novín, pánovi Martinovi Píseckému, ktorému aspoň na diaľku mužsky trasiem pravicou. Rovnako pozdravujem aj šéfredaktora pána Vladimíra Skalského. Ľutujem len, že mám v Prahe málo času, aby som sa zastavil a zoznámil s vami. Určite tak urobím, keď sa v tomto peknom meste ocitnem najbližšie.

Držím vám palce do vašej ďalšej prospešnej práce, nech sa vám darí ako doposiaľ, nech naďalej odvádzate kus poctivej novinárskej roboty a nech vám to ide od ruky. A aj keby sa niekedy nedarilo, majte na mysli, že svojimi správami odovzdávate kus tepla domova tisícom ľudí po celom svete. A to musí byť pocit veľmi dobrý. Blahoželám vám.

František Bajňák

Vladimír Skalský, šefredaktor Českého a slovenského sveta

obsah | slovo