Tretia dvojica veľvyslancov

Čitatelia denníka Český a slovenský svet (www.svet.czsk.net) zvolili ďalších dvoch veľvyslancov Českého a slovenského sveta. Po premiérových víťazoch z roku 2002 režisérovi Milošovi Formanovi a hokejovom mágovi Petrovi Šťastnom prišli pred rokom spisovateľ Milan Kundera a režisér Juraj Jakubisko. Tentoraz zvíťazil ďalší český spisovateľ, mimochodom člen redakčnej rady Českého a slovenského sveta, Čechokanaďan Josef Škvorecký a slovenský spevák žijúci v Prahe Miroslav Žbirka.

Volilo sa z celkového počtu 54 kandidátov. Dvadsať z nich (po desať Slovákov a Čechov) nominovala redakcia na základe výsledkov z predchádzajúceho roku, ďalších 34 určili čitatelia. Pre porovnanie, rok predtým bol celkový počet kandidátov iba 32, teda o 22 menej.

Okrem víťaza Josefa Škvoreckého dostala v "českom svete" najviac hlasov nasledujúca pätnástka osobností (vlastne šestnástka, lebo práve na 16.-17. mieste celkového poradia došlo k rovnosti bodov): spisovateľ Arnošt Lustig, režisér Vojtěch Jasný, hokejista Jaromír Jágr, futbalista Pavel Nedvěd, herec Jan Tříska, podnikateľ Tomáš Baťa, tenistka Martina Navrátilová, politička Madeleine Albrightová, filozof Václav Bělohradský, speváčka Yvonne Přenosilová, futbalista Tomáš Rosický, modelka a herečka Eva Herzigová, modelka a šéfka nadácie Tereza Maxová, prezident svetového PEN klubu Jiří Gruša, galeristka Meda Mládková a spevák Waldemar Matuška. Popri už tradične vysokom ratingu spisovateľov, režisérov a iných intelektuálov si možno oproti minulému roku všimnúť istý posun v oblasti športu: ubudlo hokejistov a ich miesta zaujali futbalisti. Novo sa objavili modelky.

V slovenskej časti tento rok ešte viac zosilnel trend z minulého roku - výrazný úspech pražských Slovákov. Obsadili prvé tri priečky, ako aj celý rad ďalších popredných miest. Za víťazným Miroslavom Žbirkom sa ostatní zoradili takto: operná speváčka Gabriela Beňačková, spisovateľ Ľubomír Feldek, herec Juraj Kukura, operná speváčka Edita Gruberová, hokejista Miroslav Šatan, historik a spisovateľ Vojtech Zamarovský, režisér Juraj Herz, režisér Fero Fenič, rektor Univerzity Karlovej Ivan Wilhelm, futbalista a tréner Jozef Chovanec, modelka Adriana Sklenaříková, hokejista Peter Bondra, kardinál Jozef Tomko, speváčka Eva Máziková a hokejista Žigmund Pálffy.

Začína sa nový ročník volieb. Doňho redakcia a vydavateľ - Slovensko-český klub - nominovali všetkých menovaných. Čitatelia môžu pridať ďalších kandidátov. Musia to byť verejne známe žijúce osobnosti, ktoré významným spôsobom prispievajú k propagácii Českej či Slovenskej republiky v zahraničí a ktoré súčasne pôsobili či pôsobia v zahraničí. Netýka sa to diplomatov a pochopiteľne by nemalo zmysel voliť už zvolených.

(autor je šéfredaktorom Českého a slovenského sveta)

VLADIMÍR SKALSKÝ

obsah | slovo