Na Slovensku vznikla 112. strana

Nová politická strana Občianski liberáli sa stala 112. politickou stranou na Slovensku. Strana, ktorú na ministerstve vnútra zaregistrovali 25. októbra, vychádza z hodnôt liberalizmu a občianskej spoločnosti a okruh zakladateľov tvoria predstavitelia bratislavských malých a stredných podnikateľov, občianskych aktivistov, právnikov a ekonómov.

Prvým cieľom Občianskych liberálov je zúčastniť sa aj vo voľbách do orgánov Bratislavského VÚC v decembri 2005. "Je to pre nás skúška, ale naše ďalšie pôsobenie v regióne nie je podmienené úspechom vo voľbách," vyhlásil štatutár strany Lukáš Fila. Ako ďalej povedal, úspech strany vo voľbách do VÚC je podmienený tým, ako voliči prijmú jej program a aké bude rozloženie síl pred voľbami.

Strana sa bude zaoberať otázkami, ktoré trápia bratislavský región a pracovať na príprave komunitných projektov, uvádza sa na internetovej stránke liberálov. Témami projektov by mala byť starostlivosť o životné prostredie a miesta, kde ľudia žijú a pracujú, rozvoj podnikateľského prostredia, problémy sociálne slabých skupín a otázky ochrany zdravia v Bratislave. Strana sa bude zaoberať aj výskumnou, analytickou a informačnou činnosťou. Podľa Filových slov chcú Občianski liberáli postaviť nový program budovaný od základov, "zdola", a nechcú sa vymedzovať voči iným stranám či združeniam, ani odmietať prípadnú spoluprácu.

Termín ustanovujúceho snemu je predbežne určený na január 2005.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika