Slovensko uzavřelo 30 let starý případ vraždy

Slovenský nejvyšší soud dnes zvýšil tresty mužům, kteří před třiceti lety unesli, znásilnili a zavraždili studentku Ľudmilu Cervanovou. Na motivy tohoto případu natočili čeští filmaři snímek Bolero. Nejvyšší soud ještě zvýšil tresty, které obžalovaným v obnoveném procesu udělil krajský soud.

Dvacetiletou studentku medicíny a dceru vysokého armádního důstojníka zavraždili v létě 1976. Vyšetřování případu trvalo několik let, než sedm údajných pachatelů v roce 1982 odsoudili k trestům od čtyř do 24 let vězení. O osm let později však československý nejvyšší soud odsouzené osvobodil kvůli nesprávnému postupu dřívějšího soudu.

Proces byl obnoven a počátkem roku 2004 padl opět odsuzující verdikt. Muži byli potrestáni vězením od tří do 13 let. Před krajským soudem v Bratislavě tehdy stálo už jen šest obžalovaných, sedmý se nezúčastnil kvůli psychickým problémům. Všichni se odvolali.

Podle policejního vyšetřování dva z obviněných večer 9. července 1976 u studentského internátu v Mlýnské dolině násilím vtáhli Cervanovou do auta a odvezli ji do jednoho bratislavského bytu, kde ji spolu s ostatními pachateli nutili pít alkohol, svázali ji prádelní šňůrou a postupně znásilnili.

Cervanová jim však vyhrožovala udáním, a tak ji svázanou v kufru auta převezli k jezírku u Sence, kde ji utopili. Mrtvolu potom pohodili na jiném místě.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | Slovenská republika