Nad Košicami sa vznášajú desiatky balónov

Takmer dve desiatky balónov sa vo štvrtok ráno vznášali nad hlavami Košičanov, v metropole východného Slovenska sa začala 11. balónová fiesta U.S. Steel Balloon Cup 2004.

"Ráno boli ideálne podmienky pre balónové lietanie, takže sme mohli štartovať z centra mesta z Námestia osloboditeľov. Po približne hodinovom lete všetky osádky šťastne pristáli a v súčasnosti sa vracajú na základňu v rekreačnej oblasti Zlatník," povedala po prvom štarte predstaviteľka organizačného štábu fiesty Inga Blichová. Pozornosť verejnosti pútala atrakcia tohtoročnej fiesty skyhopper - malý balón, ktorý má namiesto koša iba sedačku. So skyhopperom na fieste lieta holandský pilot Arend Jan Dezijn. Do Košíc prišli osádky teplovzdušných balónov zo siedmich krajín vrátane USA.

"Dúfame, že nám priaznivé poveternostné podmienky vydržia a budeme môcť absolvovať všetky plánované lety a nočné nafukovanie balónov, ktoré je zlatým klincom fiesty," povedala I. Blichová.

Okrem spoločných ranných a podvečerných letov z Námestia osloboditeľov alebo spred obchodného centra Optima organizátori pripravili v rámci fiesty viacero sprievodných podujatí. V piatok od ôsmej večer sa začína pri Optime balónová šou. Kým piloti absolvujú súťažný let, divákov bude zabávať skupina Le Payaco a moderátor Mišo Hudák, pripravené sú aj súťaže pre mladých. Deťom je venované sobotňajšie zábavné popoludnie so zabávačmi Makarónom a Bunkobradom, predstaví sa aj chodúľové divadlo. Fiesta tradične vyvrcholí nočným nafukovaním balónov, ktoré sa rozžiaria ako ohromné lampióny a špeciálnym ohňostrojovým predstavením Prometheov sen.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika