Bratislava prevzala z rúk Budapešti kormidlo Visegrádu

Stretnutie premiérov V 4 formálne ukončilo maďarské a začalo slovenské predsedníctvo tohto regionálneho zoskupenia. Konalo sa v kráľovskom paláci v mestečku Visegrád, v bývalom sídle uhorských kráľov, kde v roku 1991 vtedy ešte skupinu V 3 (Československo, Maďarsko a Poľsko) založili.

Premiéri sa zhodli, že Visegrád je životaschopné zoskupenie schopné v prípade spoločných záujmov vystupovať spoločne. Jednou z hlavných tém bolo začlenenie krajín V 4 do schengenského priestoru. Všetci premiéri trvajú na vstupe svojich krajín podľa pôvodného plánu v októbri 2007. Ak sa tak nestane, bude to mať politické, a nie technické príčiny. Slovenský premiér Fico vyzdvihol tú časť záverečnej deklarácie, podľa ktorej ak dôjde k oddialeniu procesu vstupu do Schengenu, bude to mať vplyv na dôveryhodnosť európskych inštitúcií.

Fico po rokovaní zdôrazňoval potrebu spoločnej zahraničnej politiky v otázkach Iraku a Kosova. Český premiér Topolánek hovoril o potrebe pomôcť Ukrajine, Bielorusku a prispieť k európskej integrácii Balkánu. Poľský premiér Kaczynski zdôrazňoval solidaritu s Ukrajinou. Všetci sa zhodli na potrebe zvyšovať svoju energetickú nezávislosť od Ruska.

Gyurcsány a Topolánek (ktorý zajtra oficiálne podáva demisiu) sa zmienili aj o vnútropolitickej nestabilite visegrádskych krajín. Zhodli sa v tom, že je za nimi určité vytriezvenie z predstavy, že cesta k západoeurópskej životnej úrovni bude jednoduchá. Podľa Gyurcsánya spolu bojujú populistické, nacionalistické a modernizačné odpovede na problémy stredoeurópskych spoločností.

Premiéri s menšími problémami spoločne otvorili činnosť novej internetovej stránky V 4 a predstavili knihu o dejinách svojho zoskupenia.

(pm), SME

obsah | Slovenská republika