Bezpečnostný kompromis

Po viac ako trinástich rokoch od zmeny režimu sa zrejme dočkáme, že príslušníci bývalej ŠtB už nebudú na vysokých postoch v bezpečnostných službách. Národný bezpečnostný úrad totiž pripravil novelu zákona o ochrane utajovaných skutočností, podľa ktorej bývalí eštebáci previerku jednoducho nedostanú. Nebudú sa môcť oboznamovať s tajnými materiálmi, a teda ani pracovať na postoch, ktoré zahŕňajú aj prácu s utajovanými skutočnosťami.

Bezpečnostný úrad sa pravdepodobne rozhodol "zabiť niekoľko múch jednou ranou", keďže okrem odstavenia eštebákov chce od začiatku budúceho roka obmedziť aj počet tých, ktorí síce môžu tajné materiály vidieť, ale previerku nepotrebujú. Veď zástupcovia NATO viackrát upozorňovali, že päťtisíc nepreverených nazeračov do tajných dokumentov - primátorov, sudcov, prokurátorov, poslancov a šéfov štátnych inštitúcií - je priveľa. Aj na Slovensku musí stačiť premiér, prezident, predseda parlamentu a sudcovia Ústavného súdu. Ostatní jednoducho budú preverení.

Možno aj preto, že v minulosti nenašiel bezpečnostný úrad na sprísnenie zákona dostatočnú politickú podporu, rozhodol sa pre kompromis. Zatiaľ čo pre ostatných začne zákon platiť už o sedem mesiacov, naši volení zástupcovia dostanú vyše trojročný previerkový odklad. Inak povedané, tých, čo budú o zákone hlasovať, sa už jeho účinnosť nedotkne.

RÓBERT KADLEČÍK

obsah | Slovenská republika