Osrblie privíta svetových biatlonistov

Svetový pohár v biatlone sa po troch rokoch opäť vracia do horehronského Osrblia. Nútenú prestávku spôsobil vrtoch počasia - teplo a nedostatok snehu. Tentoraz nebesá vyšli organizátorom v ústrety, a tak oddnes do soboty sa v upravenom areáli uskutoční 3. kolo Svetového pohára.

V predchádzajúcich dvoch sa nik zo slovenskej reprezentácie nedostal do prvej desiatky, avšak body do hodnotenia získalo všetkých päť žien, čo tréner Juraj Sanitra považuje za posun vpred. "O spokojnosti nebudem hovoriť, lebo optimálnu formu časujeme na polovicu februára na olympijskú súťaž. Objavili sa pozitívne záblesky: solídny výkon štafety v prvom kole - musí však zrýchliť streľ- bu - Jašicovej 17. a 18. mies-to a Pavkovčeko- vej zatiaľ najlepšie umiestnenie v druhom kole. Mrzí kolísavosť streleckej formy Mihokovej a Murínovej. Verím, že na dôverne známych domácich okruhoch i strelnici sa reprezentantky ukážu v dobrom svetle. Čakal som trochu lepšie výsledky, no čo nebolo, môže prísť," vyslovil prognózu J. Sanitra.

V súvislosti s konkurenciou uviedol, že ho prekvapila bežecká vyrovnanosť svetovej špičky. Z nej zatiaľ vyčnieva suverénna Švédka Magdale-na Forsbergová, obhajkyňa prvenstva v SP. V štyroch individuálnych súťažiach zatiaľ nenašla premožiteľku (!), keď ťažila najmä z presnej streľby. V Osrblí bude jedna z najvýraznejších postáv súčasného biatlonu patriť k horúcim favoritkám.

Kým stanovené kritériá účasti na ZOH 2002 splnilo päť našich žien, z mužov má olympijskú istotu len Marek Matiaško. "V prvom kole v Hochfilzene chýbal Hurajtovi v rýchlostných pretekoch k splneniu limitu jeden výstrel, v druhom kole bol blízo neho i Novák vo vytrvalostných pretekoch. Teraz majú poslednú šancu. Ak skončia v prvej tretine redukovaného poradia, možnosť potvrdiť umiestenie dostanú aj vo štvrtom kole v Oberhofe. Ak skončia horšie, bude v olympijskej príprave pokračovať len Matiaško," priblížil situáciu tréner Gustáv Schlank. Pod Matiaškove nevýrazné výkony sa v predchádzajúcich dvoch kolách podpísali zdravotné problémy. "Prechladol po veľkom zaťažení a stratil streleckú isotu. Postupujeme opatrne, očakávam však zlepšenie formy," dodal G. Schlank.

V Osrblí sa predstaví 138 mužov a 117 žien z 36 krajín.

PAVOL KOMÁR, PRAVDA

obsah | Slovenská republika