Na Slovensku sa možno budú školiť piloti boeingov

Na Slovensku sa možno budú školiť piloti lietadiel Boeing pre celý región strednej Európy. S projektom prichádza bývalý pilot slovenského pôvodu Thomas A. Kosik z amerického Seattlu a hovoril o ňom aj prezident SR Ivan Gašparovič počas návštevy americkej spoločnosti Boeing Corporation v Seattli, kde diskutovali o možných investíciách na Slovensku.

Je to projekt, tréningové centrum pre nových pilotov boeingov najmä pre Áziu, Afriku, Európu a niektoré iné krajiny. To je otázka ešte ďalších rozhovorov s rozličnými inými zainteresovanými osobami a samozrejme podnikmi na Slovensku, povedal Gašparovič po dnešnej návšteve Boeingu, kde hovoril s predstaviteľmi spoločnosti o možnej spolupráci so Slovenskom. Žiadne konkrétne návrhy neprediskutovali, prezident pripomenul, že na Slovensku je mnoho odborníkov v tomto priemysle. Boeing vyrába komponenty do svojich lietadiel na viacerých miestach v Európe a existuje možnosť rozširovania takejto výroby.

Myšlienka na výcvikové centrum pre pilotov boeingov sa zrodila pred mnohými rokmi a konkrétne obrysy nadobudla po tom, ako sa na Slovensku začalo dariť spoločnosti Sky Europe so sídlom v Bratislave. Tá plánuje nákup 32 nových lietadiel Boeing 737-700 za viac ako 50 miliárd korún. To by bola podľa Kosika príležitosť vytvoriť na Slovensku nové výcvikové centrum, nielen na školenie pilotov, ale aj ďalšieho personálu. Kosik by chcel do projektu zapojiť aj City Univerzity, ktorá už v SR pôsobí a spolupracovať by mala pri tvorbe programu pre letecký manažment. Bude to užitočné pre Slovensko aj pre USA, povedal Kosik. Projekt majú podporiť individuálni aj súkromní investori.

TASR

obsah | Slovenská republika