Bush a Putin prídu do Bratislavy

Bratislava by sa mala vo februári na jeden deň stať centrom sveta. Predseda vlády Mikuláš Dzurinda včera večer oznámil, že 24. februára budúceho roka sa v Bratislave stretne ruský prezident Vladimir Putin s americkým prezidentom Georgeom Bushom.

"Bude to veľký deň pre Slovensk[ republiku, pre slovenský národ a dovoľte mi aj trošku sentimentu, aj pre mňa osobne," povedal Dzurinda s tým, že s Bushom mal niekoľko vynikajúcich stretnutí a "veľmi úprimne sa teším priateľstvu, ktoré pociťujem z jeho strany".

Premiér zdôraznil, že Bush príde na návštevu Slovenska už deň pred stretnutím s Putinom a prespí tu. Neoficiálne o summite ruského a amerického prezidenta premiér vedel niekoľko dní.

Prezident Ivan Gašparovič ani predseda parlamentu Pavol Hrušovský o Bushovej návšteve ešte včera poobede oficiálne nevedeli, hoci svetové agentúry to už hlásili. Prekvapene reagoval aj hovorca SIS Vladimír Šimko či šéf ochranky Ján Packa.

O summite prehovorila ako prvá Moskva. Ohlásil ho ruský minister zahraničia Sergej Lavrov aj Putinov hovorca Alexej Gromov. Bush mal včera veľkú tlačovku, kde hovoril o vzťahoch s Putinom, summit v Bratislave však nespomenul. Oficiálne správu ohlásia údajne až dnes.

Summitov ruských a amerických lídrov nebolo v histórii veľa. Najmä v posledných rokoch sa však stretávali často, najmä v rámci väčších akcií ako summit G 8 alebo APEC. Pravidelne sa tiež schádzajú pri oficiálnych návštevách svojich krajín. Na pôde tretej krajiny sa špeciálne Bush s Putinom stretol iba raz - v júni 2001 v Slovinsku. Bush bude koncom februára križovať Európou v snahe vylepšiť vzájomné pošramotené vzťahy a pobyt v Európe využije na stretnutie s Putinom práve v Bratislave.

Pre Slovensko to bude mimoriadne náročná výzva. Summit dvoch svetových lídrov si vyžaduje dokonalú prípravu a hlavne zaistenie bezpečnosti. Také významné medzinárodnopolitické stretnutie Bratislava ešte nezažila.

Šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Ján Packa sa o tom, že by sa stretnutie malo konať v Bratislave, dozvedel od SME. "Myslím, že to budú také opatrenia, aké Bratislava ešte nezažila. Summit Parlamentného zhromaždenia NATO bola oproti tomu prechádzka." Pred summitom parlamentného zhromaždenia našla polícia pohodenú pri nábreží Dunaja nepoužiteľnú plastickú trhavinu.

Podľa Packu budú v prípade stretnutia zatvorené ulice, vylúčená doprava. Z bezpečnostného hľadiska by boli podľa neho oveľa vhodnejšie iné slovenské mestá. "Američania a Rusi si vozia svoje technické prostriedky, veľké množstvo ľudí so sebou, my ako podporná sila, to zvládneme."

Hovorca ministerstva vnútra Boris Ažaltovič o ničom nevedel: "Nebudeme sa k tomu vyjadrovať." Prekvapený bol aj hovorca SIS Vladimír Šimko: "Ak sa to stretnutie uskutoční, SIS spraví všetko preto, aby prebehlo pokojne, úspešne a bez rušivých momentov."

(kos, mož, sp), SME

obsah | Slovenská republika