Bush a Putin sa ukážu verejnosti 18-krát

Počas návštevy Bratislavy sa prezidenti Bush a Putin ukážu širokej verejnosti približne 18-krát. Svedčí o tom časový harmonogram priamych prenosov Slovenskej televízie. "Zatiaľ je to len orientačný plán, niektoré časy bude treba ešte spresniť," zdôraznil Branislav Zahradník z vedenia STV. Harmonogram konzultovali s ministerstvom zahraničných vecí, po dohode s ktorým sa STV postará aj o signál pre televízie z celého sveta.

Presnejšie údaje chýbajú najmä pri predpokladaných príletoch oboch prezidentov do Bratislavy, ktoré STV bude monitorovať. Očakáva sa, že Bush sem priletí už v predvečer summitu, čiže v stredu 23. februára medzi 19. a 20. hodinou. Putin by ho mal nasledovať na druhý deň ráno alebo predpoludním. "Bude to ešte pred začiatkom rokovania s Bushom, presnú hodinu nevieme ani my," uviedli na ruskom veľvyslanectve.

Uvítanie oboch prezidentov na hradnom nádvorí Bratislavského hradu sa predpokladá asi o 15. hodine vo štvrtok 24. februára. Televízne kamery by nemali chýbať ani pri stretnutí Busha a Putina v takzvanej prijímacej miestnosti Hradu o hodinu neskôr. Ďalšie zábery v živom prenose budú nasledovať z tlačovej konferencie Busha a Putina po skončení ich schôdzky. Podľa informácií z prípravného výboru summitu by ich rokovanie malo trvať asi štyri hodiny.

Okrem spoločnej schôdzky však obaja najmocnejší muži planéty budú osobitne rokovať aj s predstaviteľmi hostiteľskej krajiny. Podľa Michala Dytterta, hovorcu predsedu NR SR, nie je zatiaľ isté rokovanie Busha s Pavlom Hrušovským, pretože ho americká strana ešte nepotvrdila. Naopak, ministerstvo zahraničných vecí predbežne počíta s tým, že Bush bude rokovať so všetkými troma najvyššími ústavnými činiteľmi.

Podľa harmonogramu priamych prenosov STV má Bush navštíviť 24. februára v predpoludňajších hodinách Prezidentský a vládny palác. A po obede má predniesť prejav na Hviezdoslavovom námestí pred budovou Národného divadla. V prípade nepriaznivého počasia je pripravená Reduta.

Kým americký prezident odletí z Bratislavy hneď po skončení summitu, Putin tu zostane na návšteve v piatok 25. februára. Už ráno chce navštíviť Slavín, kde sa má zúčastniť na stretnutí ruských a slovenských veteránov druhej svetovej vojny. Podľa informácie z Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku bude v Putinovom sprievode aj niekoľko priamych účastníkov Slovenského národného povstania.

Potom má ruský prezident navštíviť Prezidentský palác a Národnú radu, kde sa stretne s jej vedením. Putin však nevystúpi s prejavom v pléne parlamentu. "Pôvodne ho ruská strana avizovala, neskôr to však stiahla," povedal Dyttert.

Priame prenosy z americko-ruského stretnutia v Bratislave budú pomocou satelitu preberať desiatky televíznych staníc. Vedenie Slovenskej televízie predpokladá približne rovnaký záujem zahraničných televízií ako počas pápežovej návštevy Slovenska pred dvoma rokmi. Vtedy návštevu monitorovalo 32 štábov najmä z verejnoprávnych televízií združených v EBU. Signál, ktorý im zabezpečila STV, preberali zadarmo a platili len za jeho prenos.

Prílet a odlet Jána Pavla II., jeho stretnutia s občanmi približovali aj veľkoplošné obrazovky. Obrazovú a zvukovú moduláciu zabezpečovala vtedy takisto STV. "Tentoraz nás o túto službu nik oficiálne nepožiadal," uviedol Zahradník.

(jc, pt), PRAVDA

obsah | Slovenská republika