Bush ocenil slovenskú pomoc v Iraku

Prejav Georgea Busha trval necelú polhodinu. Po jeho skončení zišiel prezident z tribúny a niekoľko minút si podával ruku s ľuďmi. Bush svoj príhovor začal slovenským pozdravom "Dobrý deň". Na úvod zaželal Slovákom všetko dobré. Podľa rôznych odhadov bolo na námestí okolo desaťtisíc ľudí. Po prejave sa začali pokojne rozchádzať.

Bush: Amerika stojí pri vás

Na cestu Slovenska k demokracii upriamil pozornosť americký prezident George Bush na začiatku svojho prejavu na Hviezdoslavovom námestí, ktorý začal po slovensky slovami "dobrý deň." "S hrdosťou stojím na tomto veľkolepom námestí, ktoré bolo svedkom mnohých významných udalostí. Takmer pred 17 rokmi sa tisíce Slovákov zišli pred týmto divadlom, aby bojovali za koniec tyranie a za obnovu náboženskej slobody," uviedol Bush.

Poukázal na hotel Carlton, kde podľa neho sledovali komunistickí vodcovia tisíce sviečok svietiacich v tme a dali príkaz zahasiť ich. Protest sa im podarilo potlačiť, ale v tento deň Slováci začali svoju cestu k slobode. Bush si uvedomuje, že cesta k slobode a prosperite nebola vždy ľahká. Američania si vážia trpezlivosť Slovákov a usilovnosť pri budovaní demokratického Slovenska v srdci Európy. "Amerika stojí pri vás," uviedol.

Podľa Busha Slováci poznajú hrôzu tyranie a teraz sa snažia priniesť nádej na slobodu tým, ktorí ju nepoznajú.<[> "Svojim príkladom inšpirujete nedávno oslobodených ľudí a pomáhate tým pri šírení slobody na celom svete," uviedol americký prezident. Pripomenul, že v tejto chvíli slúžia slovenskí vojaci po boku amerických a koaličných síl v Afganistane a Iraku a niektorí položili aj životy. Vďaka svojej obeti pomohli získať slobodnú budúcnosť pre milióny ľudí, vyhlásil. Teroristi a vzbúrenci v Iraku podľa Busha vedia, čo je v stávke. Vedia, že v slobodnom Iraku nemajú budúcnosť a snažia sa o zmätok v krajine. "Nepodarí sa im to, ľud Iraku nedovolí, aby menšina vrahov určovala osud ich krajiny," uviedol. Dodal, že Iračania ukázali svoje odhodlanie, ktoré sme videli na kyjevskom námestí nezávislosti, tbiliskom námestí či aj na tomto námestí v Bratislave. Pripomenul zároveň, že čoskoro sú voľby v Moldavsku a Bielorusku. Musíme byť rovnako odhodlaní a zároveň trpezliví, budovanie slobody si vyžaduje trpezlivosť, konštatoval George Bush pred obyvateľmi Slovenska.

Prejav Busha si vypočuli aj veteráni z Iraku

Slová amerického prezidenta Georga Busha o odvahe slovenských vojakov a poďakovanie za ich účasť na vojnových misiách si prišli na bratislavské Hviezdoslavovo námestie vypočuť aj slovenskí vojnoví veteráni. Po prejave viacerí z nich uviedli, že sa cítia poctení slovami amerického prezidenta, ale je im ľúto, že si ich nemohli vypočuť všetci. Na mysli mali svojich kolegov a priateľov, ktorí tragicky zahynuli minulý rok v Iraku. Bush v prejave spomenul aj ich a uctil si ich pamiatku. Jeho slová si vypočuli priamo na námestí niektorí pozostalí. Na tribúne bola aj dcérka Miroslava Frkáňa, ktorá sa narodila až po tragickej smrti svojho otca - vojaka.

Niektorí vysokoškoláci neskrývali nespokojnosť

Bushov prejav si s nespokojnosťou vypočuli niektorí vysokoškoláci. Mladú študentku žurnalistiky mrzí, že "Slováci sa nechajú namotať na nejaký prísľub zrušenia víz." Naopak, starší Bratislavčania si so záujmom vypočuli slová amerického prezidenta. Želajú si, aby na Slovensku bolo raz tak ako v Amerike. Z úst niektorých Bratislavčanov zaznelo, že Slováci majú byť na čo hrdí a potvrdili to aj slová prezidenta Busha. Napriek nepriaznivému počasiu sa mnohí zhodli na tom, že čakať sa oplatilo.

Okrem pokojne sa prizerajúcich ľudí boli na Hviezdoslavovom námestí aj demonštranti. Eskortná jednotka si prišla pred americké veľvyslanectvo pre dvoch mladíkov slovenskej alebo českej národnosti. Po dôkladnej prehliadke ich odviezli, no dôvod zákroku neprezradili.

Prejav amerického prezidenta na Hviezdoslavovom námestí sa začal približne o 12:15 hodine. Aj s tlmočením trval kratšie než odhadovaných 45 minút.

Príchod amerického prezidenta sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Občanom polícia zadržala nebezpečné predmety, medzi ktoré zaradila nielen dáždniky, ale aj dámsku kozmetiku a akékoľvek ostré predmety.

Americký prezident George Bush začal ráno svoj oficiálny program v Bratislave schôdzkou so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom. Na schôdzke sa zúčastnila aj americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová a šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan. Potom sa americký prezident stretol s premiérom Mikulášom Dzurindom.

Kolóna s americkým prezidentom sa ráno za mimoriadnych bezpečnostných opatrení presunula do Prezidentského paláca z rezidencie amerického veľvyslanca vo vilovej štvrti neďaleko pamätníka Slavín. Miesto, kde Bush strávil noc, oficiálne oznámené nebolo, s najväčšou pravdepodobnosťou išlo práve o diplomatickú rezidenciu. Nad miestom hliadkuje vrtuľník a vzdušný priestor od rána strážia stíhačky MiG-29.

Vrcholom politickej udalosti roka na Slovensku bude bilaterálne rokovanie prezidentov Spojených štátov amerických a Ruska, Georgea Busha a Vladimira Putina. Ich stretnutie na Bratislavskom hrade bude venované témam boja proti terorizmu a globálnej bezpečnosť, hlava USA sa pravdepodobne nevyhne ani kritike demokracie v Rusku. Summit sa začne o 15. hodine, najskôr budú Bush s Putinom rokovať medzi štyrmi očami, potom sa k nim pripoja obe delegácie.

V podvečerných hodinách odletí americký prezident späť do vlasti.

Za prítomnosti ministra kultúry SR Rudolfa Chmela otvorila manželka prezidenta USA Laura Bushová v Univerzitnej knižnici v Bratislave informačné centrum Spojených štátov amerických - InfoUSA.

MARTIN PROSNAN

obsah | Slovenská republika