Čarnogurský sa vrátil do vedenia KDH

Do vedenia Kresťanskodemokratického hnutia sa vracia jeho zakladateľ a bývalý predseda Ján Čarnogurský. Spolu s exposlancom Národnej rady SR Petrom Muránskym ho v Košiciach na zasadnutí Rady KDH zvolili za člena Predsedníctva KDH.

"Chcel by som využiť všetky svoje skúsenosti na to, aby KDH dokázalo ešte lepšie ako doteraz identifikovať potreby ľudí, spoločnosti a štátu, aby dokázalo záujmy spoločnosti dokonale sformulovať, prezentovať a presadzovať. Jednoducho, aby z KDH vyžarovala sila, pretože v politike rozhoduje sila," konštatoval Čarnogurský po zvolení pred novinármi.

Zároveň pripustil, že chce napomôcť aj k odstráneniu vnútorných problémov v KDH. "Chcel by som prispieť k tomu, aby sa určité rozdielnosti vnútorných pohľadov v KDH zmierňovali," povedal. Metódou má byť zainteresovanie oboch krídel na vypracovávaní stanovísk strany a spoločné sformulovanie stratégie opozičnej politiky hnutia. Ako dodal, jeho víziou je, aby KDH bolo naďalej oporou demokratického, stabilného a pre ľudí prospešného vývoja Slovenskej republiky. Čarnogurský sa nebude uchádzať o post predsedu ani podpredsedu strany "Vždy bol človekom princípov a napriek tomu, že som s ním v mnohých veciach nesúhlasil, je to osobnosť, ktorá má pozíciu štátnika," uviedol na margo jeho voľby člen rady a bývalý podpredseda KDH Daniel Lipšic. Myslím si, že pre úroveň diskusie v predsedníctve bude prínosom. "Sám som zvedavý na jeho názory na ďalšie smerovanie KDH. Neočakávam, že budú rovnaké ako mám ja, že KDH treba otvoriť, ale Ján Čarnogurský vždy bol a jej dôstojný súper," dodal Lipšic. Potvrdil, že aj po dnešnom zasadnutí Rady KDH medzi sebou súťažia dve koncepcie ďalšieho smerovania strany. Podľa Lipšica vnútrostranícka diskusia o budúcej podobe KDH, ktorá vyvrcholí pravdepodobne na budúcoročnom celoslovenskom sneme, už prebieha.

Prioritou KDH ako opozičnej strany bude politika solidarity

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) má ambíciu aby sa aj v nadchádzajúcich komunálnych voľbách dokázalo presadiť so zhruba štyrmi tisíckami kandidátov na starostov, primátorov a poslancov obecných, miestnych a mestských zastupiteľstiev.

Po zasadnutí Rady KDH v Košiciach to pred novinármi konštatoval predseda strany Pavol Hrušovský. Pripomenul, že v súčasnosti má KDH primátorov v troch krajských mestách - Bratislave, Košiciach a Trnave a vzhľadom na zastúpenie jeho členov v samosprávach patrí medzi najúspešnejšie politické strany.

Rada KDH dnes prijala aj zásadné vyhlásenie k pôsobeniu strany v súčasnom volebnom období ako opozičného politického subjektu. Prioritou KDH bude politika solidarity, ako jedného zo základných pilierov kresťanskej demokracie. "Chceme sa viac ako kedykoľvek predtým zaoberať potrebami ľudí. Záleží nám na riešení problémov drobných remeselníkov, živnostníkov a všetkých poctivých a pracovitých ľudí," vyhlásil Hrušovský. "KDH sa pri presadzovaní tohto svojho záujmu nebráni zmysluplnej spolupráci s tými politickými stranami, ktoré takúto politiku chcú podporovať a rozumejú jej," dodal predseda KDH.

K nadchádzajúcemu rokovaniu parlamentu Rada KDH prijala uznesenie, ktorým vyzýva všetkých poslancov NR SR, aby podporili predloženú deklaráciu o daňovej zvrchovanosti SR. Z hľadiska napĺňania ekonomických záujmov a ekonomickej zvrchovanosti SR ju KDH považuje za životne dôležitú pre ďalší pozitívny vývoj podnikateľského prostredia na Slovensku.

TASR

obsah | Slovenská republika