V SR dvakrát drahší internet než v ČR

Na Slovensku sú o tretinu nižšie mzdy než v ČR, zato internet je tam v istom ohľade až dvakrát drahší. Nepríjemné je aj porovnanie s ďalšími krajinami. Ak sa maďarský surfer pripojí na internet v piatok večer a odpojí až v pondelok ráno, zaplatí za 61 hodín spojenia len 26 korún. Na Slovensku by to stálo skoro 1 800 Sk. Maďarské telekomunikácie MATAV pritom vlastní Deutsche Telecom. Rozdiel je daný tým, že v Maďarsku sa pri internetových hovoroch v slabej prevádzke účtuje len prvých 46 minút spojenia, zvyšok je bezplatný.

Zákazníci Slovenských telekomunikácii v súčasnosti platia za internet cez telefónnu linku dvakrát viac ako zákazníci Českého telecomu, ktorý pre surferov pripravil špeciálne "internetové balíčky". V SR sa od 1. augusta 2002 za hodinu na internete v slabej prevádzke platí 29,52 Sk, pričom v ČR počas augusta zaplatia za rovnako dlhé pripojenie 9 Kč, čo je v prepočte menej ako 13,50 Sk. Vyplýva to z toho, že Český Telecom pripravil na prázdniny pre svojich zákazníkov špeciálne prázdninové "internetové balíčky", ktoré umožňujú pripojiť sa do internetu za mimoriadne výhodné ceny. Normálne stojí v ČR internet v slabej prevádzke 22,50 Sk za hodinu, čo je aj tak až o 7 Sk menej ako na Slovensku.

Podobné zvýhodnenie pre používateľov internetu poskytujú aj Poľské telekomunikácie. Ponúkajú špeciálny internetový balík, ktorý za 700 Sk umožňuje 30 hodín surfovania. Bežné tarify za internetové pripojenie sú vyššie než na Slovensku, no pri využití balíka sú výrazne nižšie.

Združenie Internet pre všetkých a iniciatíva mimovládnych organizácii Rock volieb '02 spoločne protestujú proti ďalšiemu zvýšeniu poplatkov za internet od 1. augusta. Od leta 2001 sa cena internetu na Slovensku v slabej prevádzke zvýšila už o 66 %, a to bez toho, aby sa rozšírila ponuka služieb (ako v ČR a Maďarsku). Dôvodom sú podľa Slovenských telekomunikácií vysoké náklady a fakt, že internet musia krížovo financovať z iných služieb. Svoju nákladovú štruktúru však doteraz nezverejnili. Zástupcovia uvedených organizáciu vyslovujú obavy, že takýto postup ST bude mať vážny dopad na rozšírenie internetu. Pre väčšinu bežných ľudí sa podľa nich stane menej dostupným, čo je v rozpore s dlhodobými záujmami Slovenska. Mimochodom, Slovenská republika sa oficiálne pripojila k programu eEurope+, hlavným cieľom ktorého je dostupnejší internet. Premiér Mikuláš Dzurinda a Slovenské telekomunikácie založili na podporu tohto účelu aj občianske združenie eSlovakia. Ako sa javí, zatiaľ sa všeličo vyvíja opačným smerom.

(lw)

obsah | Slovenská republika