Česi platia na Slovensku ako domáci

Desať rokov po rozdelení spoločného štátu odmietajú slovenskí hotelieri považovať Čechov za cudzincov. Českým turistom účtujú za poskytnuté služby spravidla toľko ako domácim. Aj ďalšie zariadenia cestovného ruchu im dávajú v porovnaní s inou zahraničnou klientelou výrazné cenové zľavy.

Hotel v Tatranskej Lomnici ponúka slovenským a českým návštevníkom výhodné ceny - po 600 korún na osobu a deň aj s polpenziou. Keď sa pýtame recepčnej, koľko platí nemecký turista, dozvieme sa, že okolo 2 000 korún, ale iba za ubytovanie.

Prenajímateľ ubytovania v súkromí v hornom Liptove pýta za deň a izbu pre jednu až dve osoby 240 Sk/Čk. Takúto cenu aspoň avizuje na internete. V telefonickom rozhovore však všetko uvedie na pravú mieru: "Od Čechov pýtam ako od našich - len 240 slovenských korún."

Známe slovenské kúpele ponúkajú českým klientom len o 10 percent vyššie ceny ako slovenským. "V niektorých zariadeniach možno naraziť až na trojaké ceny - pre Slovákov, Čechov a cudzincov, ale za výlet parníkom do Viedne účtujú v bratislavskom prístave lodné lístky Čechom ako tuzemcom," upozorňuje česká tlač.

Nemcom krivdíme?

Prístup k slovenským turistom vo väčšine českých rekreačných stredísk už nie je taký ústretový. V Prahe, Krkonošiach, na Šumave či v Jizerských horách platia pre nás jednotné ceny. "Dvojaké ceny pre Slovákov a ostatných zahraničných klientov poznajú už len poskytovatelia turistických služieb na Morave a Vysočine, kde je to menej atraktívne," spresňuje Róbert Kuhlmann zo známej cestovnej kancelárie Pressburg, ktorý však prax duálnych cien v cestovnom ruchu považuje za zvrátenú a dlhšie neudržateľnú.

"Po vstupe do Európskej únie budú musieť svoje ceny zjednotiť aj Slováci, Česi sú aj v tomto ohľade o kúsok pred nami," domnieva sa Marta Krivá z Inštitútu turizmu v Bratislave. Česko si to však už mohlo dovoliť, lebo je na slovenských turistov odkázané menej ako Slovensko na českých. "Ak naši hotelieri nechcú odradiť stálu českú klientelu, musia sa jej prispôsobiť, lebo je pre nich prvoradá, inú nezriedka nemajú," dodáva Krivá.

Ale pýtať od Čecha toľko ako od Slováka a Nemcovi naúčtovať trojnásobok alebo aj viac za tú istú službu, je jednoducho diskriminujúce. "Na zahraničných výstavách a prezentáciách cestovného ruchu nám to nielen Nemci, ale aj Holanďania často vyčítajú," dosvedčuje Beata Lukáčová zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Táto agentúra už rokovala o zjednotení cenovej politiky aj so zástupcami Zväzu hotelov a reštaurácií SR. Prisľúbili takúto politiku presadzovať medzi členmi zväzu, tvrdá realita však mnohých núti postupovať po starom. "Majú obavy, že stratia nielen českú, ale aj domácu klientelu, ktorá na takéto ceny jednoducho nemá," myslí si Lukáčová.

Citový vzťah v turizme

Podľa Kuhlmanna majú niektoré slovenské hotely a rekreačné zariadenia nie dvojaké či trojaké, ale až štvoraké a pätoraké ceny. V severných okresoch totiž platia špeciálne ceny pre poľských turistov a v južných - pre maďarských. "Cenotvorba v závislosti od štátnej príslušnosti klientov - to je predsa nenormálne," konštatuje Kuhlmann.

S takouto praxou napokon nepočíta ani zákon o cenách a príslušná vyhláška z roku 1999, v ktorej sa píše, že "pri tovare, ponúkanom na predaj rovnakými dohodnutými podmienkami sa uplatňuje u cudzozemca taká istá cena ako u tuzemca".

"Rozdielnu cenu možno uplatniť len za nadštandard, pričom spotrebiteľ musí byť o tom informovaný," zdôrazňuje Danuša Krkošová zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. Pri vlaňajšej celoštátnej previerke zistili jej inšpektori účtovanie rozdielnych cien tuzemským a zahraničným hosťom za rovnaké služby v ubytovaní v devätnástich prípadoch, ďalší kontrolovaní tvrdili, že tuzemským a českým zákazníkom poskytli regionálne zľavy. A tie podľa platného zákona nemožno považovať za diskrimináciu spotrebiteľa.

Zaujímalo nás, akú úlohu hrá pri zachovávaní dvojitých či trojitých cien v cestovnom ruchu citový alebo iracionálny moment. "Príklon alebo pozitívny vzťah Slovákov k Čechom je evidentný aj v tejto oblasti," myslí si Kuhlmann, opätovne však upozorňuje, že v cenovej politike nemajú city čo hľadať, lebo si tak odplašíme turistov z členských štátov EÚ, ktorých rozdielne ceny urážajú.

Česi v slovenskom cestovnom ruchu

· Počas tohtoročného leta navštívi Slovensko asi 500 000 Čechov

· V porovnaní s rokom 2002 ich má prísť o 10 percent viac

· Od roku 1989 vzrástol počet českých turistov

na Slovensku o 83 percent

· Česká klientela vyhľadáva viac lacnejšie chaty a kempingy ako hotely

· Český turista utratil v ubytovacom zariadení za jeden deň 5 až 30 USD

VLADIMÍR JANCURA

obsah | Slovenská republika