Česko-slovenský prápor do Kosova

Príprava spoločného česko-slovenského práporu pre misiu KFOR v Kosove v týchto dňoch vstupuje do záverečnej fázy. Slovenskí vojaci sa v dňoch 7. a 8. januára pripoja k českým kolegom vo vojenskej základni v Českom Krumlove, kde do 24. januára potrvá spoločný výcvik.

Podľa informácií Miroslava Šindelářa z oddelenia tlačovej služby ministerstva obrany sa tak spoločná jednotka doplní na celkový počet 500 osôb. "Základ štyroch stoviek českých vojakov tvoria príslušníci 4. brigády rýchleho nasadenia a Armádu SR bude v zmiešanom prápore zastupovať 100 vojakov z Martina," dodal Šindelář. Veliteľom česko-slovenského kontingentu bude plukovník Lubomír Frk, ktorý bude zabezpečovať činnosť v súlade s národnými a štátnymi záujmami. Za plnenie úloh práporu bude zodpovedný jeho veliteľ podplukovník Jiří Dragan.

Oddelený výcvik českých a slovenských vojakov odštartoval už 3. decembra v Českom Krumlove a v Martine. Slávnostný nástup 1. česko-slovenského práporu sa uskutoční 25. januára a predpokladá sa aj účasť prezidentov oboch krajín. Prápor sa vo februári presunie do Kosova a 1. marca prevezme operačné úlohy. Veliteľstvo zmiešaného zboru bude na okraji obce Sajkovac (asi 30 kilometrov od Podujeva), kde bolo od minulej jari veliteľstvo prieskumnej roty Armády ČR. Jednotka bude v rámci mnohonárodnej brigády pod operačným velením Veľkej Británie zabezpečovať srbsko-kosovské hranice, zaisťovať bezpečnosť pre návrat vyhnancov a utečencov, podporovať pôsobenie humanitárnych organizácií, spolupracovať s civilnou správou OSN a zaisťovať bezpečnosť národnostných menšín.

KATARÍNA KORGOVÁ, (dem)

obsah | Slovenská republika