ČSR nám prekážala menej ako rozpad

Tento týždeň uplynie 87 rokov od vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov. Dvadsiaty ôsmy október je v Česku dodnes - na rozdiel od nás - štátnym sviatkom.

Na Slovensku si 60 percent ľudí myslí, že vznik Československa v roku 1918 bol správny. Takmer 20 percent je presvedčených, že už vtedy malo vzniknúť samostatné Slovensko a 6 percent tvrdí, že sme mali zostať súčasťou Uhorska. Ukázal to prieskum agentúry MVK.

Historik Dušan Kováč považuje vznik I. ČSR jednoznačne za pozitívnu udalosť. Slovákov zastihol v období, keď ešte "neboli doformovaní ako národ". Oceňuje, že česká inteligencia napomáhala našu modernizáciu. Aj často kritizované pôsobenie českých učiteľov na Slovensku vníma pozitívne. Okrem toho, že pomáhali vzniku slovenskej inteligencie, "vo veľkej väčšine mali snahu naučiť sa po slovensky".

S postupom rokov sa mení aj pohľad Slovákov na rozdelenie federácie. V roku 1993 so vznikom samostatného Slovenska súhlasilo 32 percent ľudí a nesúhlasilo 51 percent, dnes je o 9 percent viac tých, ktorí s rozdelením súhlasia, a rovnako o 9 percent menej tých, ktorí dodnes nesúhlasia s rozdelením. Znamená to, že aj 12 rokov po rozpade federácie nesúhlasí s rozdelením tesná väčšina Slovákov.

Sociológ Pavel Haulík si myslí, že výsledky prieskumu o rozdelení federácie možno vnímať dvoma spôsobmi - zvyšuje sa podiel tých, ktorí súhlasia so vznikom samostatného štátu, alebo - "napriek dlhému odstupu je nesmierne veľa tých, ktorí nesúhlasia a myslia si, že to nebolo dobré riešenie".

Český sociológ Jan Hartl pripomína iný prieskum zo začiatku roka. "Ukázal, že s výsledkom je väčšina ľudí spokojná a ľútosť nad rozdelením bola väčšia na Slovensku ako v Česku."

ROMAN PATAJ

obsah | Slovenská republika