Slováci vedia po česky, nemecky a rusky

Slováci tvrdia, že z cudzích jazykov ovládajú najlepšie češtinu. Tretina z nich tvrdí, že sa ňou dohovorí, po nej nasleduje nemčina (28 %) a ruština (25 %). Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, podľa ktorého každý druhý obyvateľ Európskej únie hovorí cudzím jazykom, alebo si to o sebe aspoň myslí.

Schopnosť konverzovať v inej reči ako v materinskej nahlásilo aj 69 % Slovákov a 60 % Čechov. Slováci ako jediní v únii neuviedli medzi tromi jazykmi, ktoré ľudia vedia najčastejšie, angličtinu. Česi uvádzali najčastejšie nemčinu (31 %) pred angličtinou (24 %) a ruštinou (19 %). Prieskum ukázal, že obyvatelia malých krajín, ktorých materinský jazyk nie je svetovým jazykom, majú tendenciu lepšie vedieť cudzie reči ako obyvatelia veľkých štátov.

V Luxembursku hovorí najmenej dvoma jazykmi 99 % obyvateľov, na Malte 93, rovnako ako v Lotyšsku, kde 67 percent ľudí hovorí po rusky. Inak ako po anglicky sa naopak dohovorí len tretina Britov. Výnimku predstavujú Maďari - cudzí jazyk pozná 29 % ľudí, najmenej z celej únie.

Ľudia vedia v Európe okrem rodnej reči najmä po anglicky (34), nemecky (12) a francúzsky (11). Po minuloročnom rozšírení únie vystriedala na štvrtom mieste španielčinu ruština.

ČTK

obsah | Slovenská republika