Na Slovensku sa uskutoční cvičenie NATO

Na Slovensku sa v dňoch 22. až 26. novembra uskutoční vojenské cvičenie NATO zamerané na vedenie elektronického boja. Rozhodla o tom dnes vláda na návrh ministerstva obrany.

Cvičenia sa zúčastní 15 príslušníkov zahraničných ozbrojených síl.

Slovenským vzdušným silám budú počas tejto aktivity k dispozícii na dvadsať letových hodín dve lietadlá LearJet-35 a DA so špeciálnym elektronickým vybavením. Všetky náklady na prevádzku lietadiel budú hradené z rozpočtu aliancie. Vo výzbroji slovenskej armády totiž absentujú vzdušné prostriedky elektronického boja, s použitím ktorých by sa mohol vykonávať tento druh výcviku.

Úlohou cvičenia bude preveriť schopnosti zabezpečenia obsluhy rádiolokačných prostriedkov začlenených do pohotovostného systému ozbrojených síl SR, ako i sledovať a navádzať vzdušné ciele v podmienkach reálneho elektronického rušenia. Za cieľ si tiež kladie preveriť vycvičenosť obsluhy palebných prostriedkov protivzdušnej obrany. Táto aktivita zároveň umožní prehĺbiť spoluprácu v oblasti elektronického boja so štruktúrami aliancie a spresniť postup v implementácii štandardov v danej oblasti.

Podobné cvičenie tento rok už bolo v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

SME

obsah | Slovenská republika