Dáni na slovenskom Žitnom ostrove

Slovensko sa po pobaltských republikách, Poľsku a Česku stalo ďalšou krajinou, v ktorej sa rozhodli podnikať dánski farmári. Ich prvou aktivitou bude modernizácia chovu ošípaných, ktorú chystá spoločnosť Dan-Slovakia Agrar Veľký Meder. Tá odkúpila vo Veľkom Mederi od Všeobecnej úverovej banky farmu - 2 500-hektárové hospodárstvo bývalého Agrokomplexu Čalovo. Snahou Dánov je tu vybudovať farmu prasníc s ročnou produkciou 60-tisíc odstavčiat. Dovedna tu chcú preinvestovať 350 miliónov slovenských korún.

"Naši farmári chcú investovať na Slovensku. Dávajú tak najavo, že chcú podporiť rozširovanie Európskej únie a vašu konkrétnu účasť v nej," povedal riaditeľ Dánskej poľnohospodárskej rady Klaus Bustrup na Dánsko-slovenskom agro-priemyselnom fóre, ktoré prebiehalo koncom minulého týždňa. "Pravda, naši investori musia mať efekt z toho, do čoho investujú."

K šťuke, ktorá porozháňa kaprov v lenivom slovenskom rybníku, prirovnal Dánov vstupujúcich na Slovensko Ján Vajs, riaditeľ odboru živočíšnej výroby na Ministerstve pôdohospodárstva SR. Podľa neho dánski chovatelia, ktorí sa chcú etablovať aj na strednom a východnom Slovensku, prinesú predovšetkým tlak na zvýšenie efektívnosti výroby teraz nedostatkového bravčového mäsa. Na druhej strane Helena Partaisová, riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Dunajskej Strede, tlmočila obavy poľnohospodárov zo Žitného ostrova, že Dáni na Slovensko neprinesú len investície, ale aj zvýšenie nájomného za pôdu.

Dánsko, ktoré je rozlohou a počtom obyvateľov takmer identické so Slovenskou republikou, je svetovou jednotkou vo výrobe bravčového mäsa. Tamojší farmári zoskupení v troch odbytových družstvách chovajú dovedna 23 miliónov ošípaných (Slovensko len 1,5 milióna kusov ) a exportujú ročne 1,5 milióna ton bravčoviny za tri miliardy dolárov.

(js)

obsah | Slovenská republika