Aj na Slovensku sa začína vek digitálneho vysielania

Do roku 2015 zaniknú klasické analógové frekvencie, domácnosti si budú musieť kúpiť nové antény a prijímače.

Pozemné digitálne televízne a rozhlasové vysielanie dostalo aj u nás konečne zelenú. Vďaka nemu si budú môcť televízni diváci a poslucháči rádií už onedlho vychutnať kvalitnejší obraz a zvuk. Celoplošné digitálne vysielanie by malo byť funkčné už o dva roky a dokončené v roku 2015. Znamená to však, že všetky domácnosti si budú musieť siahnuť hlbšie do peňaženky a kúpiť si nové elektronické zariadenia. V súčasnosti používané rádiá a televízory totiž nedokážu digitálny systém zachytávať, ani dekódovať.

Pozemné digitálne televízne a rozhlasové vysielanie dostalo na Slovensku konečne zelenú. Vďaka nemu si budú môcť televízni diváci a poslucháči rádií už onedlho vychutnať kvalitnejší obraz a zvuk. Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) totiž minulý týždeň udelila televízii Joj, banskobystrickej televíznej spoločnosti AZTV a rozhlasovým staniciam Fun, Twist a Lumen frekvencie na skúšobné spustenie digitálneho signálu.

Prvé lokality, v ktorých sa má moderný spôsob šírenia programov elektronických médií testovať, sú Banská Bystrica, Zvolen, Prešov a Košice. Podľa šéfa Kancelárie RVR Petra Abraháma, čoskoro by k ním mala pribudnúť aj Bratislava.

Termín pripojenia slovenskej metropoly do digitálnej siete bude závisieť od výsledkov výberového konania, ktoré vypisuje Telekomunikačný úrad SR. Ten ešte v júni rozhodol, že digitálne vysielanie v stredoslovenskom regióne môžu prevádzkovať Rádiokomunikácie, ktoré sú odštepným závodom firmy Slovak Telecom. Lokality Košice a Prešov zas patria spoločnosti Telecom Corp z Vranova nad Topľou. V oboch regiónoch sú už inštalované digitálne vysielače, no doposiaľ sa čakalo na zoznam rádií a televízií, ktoré dostanú od licenčnej rady povolenie na šírenie svojho programu.

Zatiaľ čo televízia Joj bude môcť skúšobne vysielať v oboch krajoch, Fun Rádio, Rádio Twist a Rádio Lumen získali len kanál Banská Bystrica/Zvolen. O pridelenie pásma sa usilovala aj ďalšia súkromná televízia Markíza, no rada jej žiadosti nevyhovela.

Začne sa o dva roky?

Podľa hovorcu firmy Slovak Telecom Radoslava Bielku, Rádiokomunikácie sú schopné spustiť digitálne vysielanie na strednom Slovensku do 90 dní od zaregistrovania zmeny licencie jednotlivých médií. Ide o pilotný projekt, ktorý sa uskutoční do 30. júna 2006. "Jeho zmyslom je získanie skúseností s novou technológiou a novým spôsobom šírenia signálu. Počas pilotného vysielania sa budú meniť a vyhodnocovať rôzne parametre a dátové služby, čím bude dochádzať aj k prerušovaniu signálu," upozornil Bielka.

Abrahám tvrdí, že celoplošné digitálne vysielanie na Slovensku by malo byť funkčné už o dva roky. Všetko však závisí od výsledkov testovacej prevádzky. "Môže sa vyskytnúť všeličo nepredvídateľné, preto sa realizuje najprv pilotný projekt, aby sa vychytali všetky technické komplikácie," vysvetlil.

Domácnosti zaplatia

Podľa medzinárodných dohovorov, ktoré ratifikovala aj Slovenská republika, projekt digitalizácie pozemnej rozhlasovej a televíznej siete v Európe má byť ukončený v roku 2015. Dovtedy bude zrušené aj doteraz známe a používané analógové vysielanie. Pre všetky domácnosti to znamená, že ak sa nechcú vzdať svojich obľúbených programov, budú musieť siahnuť do peňaženiek a kúpiť si nové elektronické zariadenia. V súčasnosti používané rádiá a televízory totiž nedokážu digitálny signál zachytávať, ani dekódovať. Diváci i poslucháči si momentálne môžu vybrať z troch možností, ako tento problém vyriešiť: Tou prvou je kúpa parabolickej antény - takzvaného satelitu, ktorý dokáže zachytávať digitálne vysielanie šírené z vesmírnej družice. K tomu je však potrebný aj dekodér a dekódovacia karta, pretože mnohé programy sú chránené. Predstavitelia spoločnosti Nay Elektrodom, ktorá ponúka širokú škálu domácich spotrebičov, tvrdia, že najlacnejšie satelitné komplety dnes stoja okolo 4000 korún, najdrahšie aj vyše 100 000.

Čo je lacnejšie?

Druhá možnosť je kúpiť si nový, moderný televízor, ktorý je schopný pozemné digitálne vysielanie zachytávať a premietať. Takýto prijímač sa však zatiaľ na Slovensku nepredáva. Navyše podľa Petra Alakšu z Rádiokomunikácií je v zahraničí veľmi drahý.

Tretím východiskom je elektronická skrinka, ktorá dostala pomenovanie sottobox alebo settobox. Funguje podobne ako dekodér pri parabolickej anténe, len namiesto satelitu k nej stačí pripojiť malú, napríklad izbovú anténu. Tá nezachytáva digitálny signál z družice, ale z pozemných vysielačov, pričom ho premieňa na analógový alebo na iné dve formy prístupné pre štandardný televízor. Podľa Abraháma práve toto riešenie sa ukazuje v zahraničí ako najlacnejšie. Napriek tomu noví majitelia budú musieť za settobox zaplatiť minimálne niekoľko stoviek. Podobne ako spomínané digitálne televízory však ani tieto zariadenia ešte na pultoch našich predajní nie sú.

Výhody digitálu

Viaceré domáce elektronické médiá, napríklad Slovenský rozhlas, Slovenská televízia, televízia Markíza či televízia TA3, už na digitálne vysielanie prešli. Svoj signál zatiaľ šíria len prostredníctvom družíc. Ide o veľké satelity EuroBird I a Telenor. Vysielanie týchto médií je súčasťou programového balíka Slovak Link.

Podľa šéfa Kancelárie RVR medzi súčasným analógovým a digitálnym vysielaním je veľký rozdiel. Zatiaľ čo analógovou frekvenciou sa dá šíriť iba jediný program, cez digitálnu ich pôjde niekoľko. "Analógový kanál je cesta, po ktorej môže ísť len jedno auto.

Akonáhle ho zdigitalizujete, stane sa z neho diaľnica, po ktorej môže ísť šesť automobilov naraz," prirovnal Abrahám moderné vysielanie k pozemným komunikáciám. Alakša v tejto súvislosti upozornil aj na rozdiely medzi pozemným, teda terestriálnym, a družicovým digitálnym vysielaním. Na Slovensku sa počíta s vytvorením šiestich až ôsmich pozemných kanálov, ktorými bude možné viesť program približne 50 až 70 televíznych a rozhlasových staníc. Pri satelitnom vysielaní je toto číslo prakticky neobmedzené, závisí len od počtu družíc.

V Rakúsku využívajú takzvanú ostrovčekovú metódu

Spomedzi našich susedov je v najpokročilejšom štádiu digitalizácia televízneho a rozhlasového vysielania v Rakúsku. Spôsob, akým v tejto alpskej a povrchom veľmi členitej krajine realizujú technologicky mimoriadne náročný projekt, opísal Václav Žák z českej Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie: "Postupujú takzvanou ostrovčekovou metódou. To znamená, že digitálnym signálom pokryjú najprv šesťdesiat percent populácie. Potom po ostrovčekoch, po jednotlivých spolkových krajinách, zasieťujú celé územie štátu, až napokon analógové vysielanie úplne vypnú." Žák zároveň poukázal na zaujímavú vec: pri postupnom spúšťaní digitálneho vysielania musí každá krajina istý čas financovať oba vysielacie systémy - zastaraný analógový i moderný digitálny. Náklady na vysielanie sa tak na prechodné obdobie výrazne zvýšia.

Česi plánujú zdigitalizovať svoje siete do roku 2008

Predseda Českého telekomunikačného úradu David Stádník tvrdí, že celoplošné pozemné digitálne vysielanie spustia naši západní susedia už v roku 2008. A to aj napriek skutočnosti, že vládna koncepcia počíta s rokom 2010. Vzhľadom na prehlbujúcu sa modernizáciu a záujem vysielateľov môže k podobnému časovému posunu dôjsť aj na Slovensku.

Zainteresované organizácie v súčasnosti realizujú na pravom brehu rieky Moravy plán začatia riadneho pozemného digitálneho vysielania, ktorý by mal byť ukončený o dva roky. Jeho súčasťou je zatiaľ len Praha, no postupne sa pripojí aj Brno. Na rozdiel od nás, v Čechách dostali licenciu na prevádzkovanie moderného vysielacieho systému tri správcovské spoločnosti: České rádikomunikácie, Czech Digital Group a Český Telecom.

Stádník navyše prezradil, že testovacia prevádzka, ktorá sa na Slovensku len rozbieha, je v Čechách pred ukončením. "Zatiaľ je tu priestor pre osem programov," vyhlásil. V Čechách však celoplošne pôsobia len tri televízne stanice - dve súkromné Nova a Prima a jedna verejnoprávna Česká televízia (ČT). Voľné miesto plánuje obsadiť práve ČT, ktorá chce vytvoriť ďalšie dva nové vysielacie okruhy. Jeden bude spravodajský a druhý vzdelávací. Podobné zámery má aj najsledovanejšia Nova. Jej generálny riaditeľ Petr Dvořák uvažuje o vybudovaní nového filmového a športového kanála.

V každom prípade definitívne zámery jednotlivých televízií budú známe až po prelome rokov 2005 a 2006. Vtedy sa má totiž uskutočniť medzinárodná konferencia, na ktorej bude nanovo prerozdelený kmitočtový plán Európy. Česká republika by mala podľa predbežných informácií dostať šesť kanálov, prostredníctvom ktorých bude môcť šíriť asi 24 televíznych programov a niekoľko desiatok rozhlasových.

JIŘÍ KOLÍNSKÝ

obsah | Slovenská republika