Veteráni Dukly dostali pamätné medaily

Šéf rezortu obrany Juraj Liška dnes odovzdal veteránom karpatsko-duklianskej operácie pamätné medaily ministra obrany.

Liška vníma túto operáciu, ktorej 60. výročie si pripomenieme 6. októbra, spolu so Slovenským národným povstaním ako významný medzník v dejinách slovenského protifašistického odboja. Účastníkom bojov sa minister poďakoval v mene občanov Slovenska.

Ocenenie in memoriam dostal aj major Alexander Doman, ktorý bol počas bojov pri Dukle v roku 1944 ťažko zranený. Čestný odznak prevzala jeho vdova Ailsa. Veterán bol za to, že si vzal za manželku britskú štátnu občianku, počas komunistického režimu perzekvovaný. Obvinený bol z vlastizrady a vyradený z armády. Jeho rodina ostala napriek tomu žiť na Slovensku. "Veľmi som si obľúbila Slovensko, ale priznám, tých prvých 25 rokov bolo veľmi ťažkých. Nemohla som ísť domov, manžel bol degradovaný a prepustený z armády. Robiť sme nemohli hocičo, ja som musela pracovať ako robotníčka," priblížila vdova po účastníkovi odboja.

Na boje pri Dukle si spomína aj čestný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Karol Schwarz. "Dobiť Duklu bolo veľké umenie, nakoľko terén pre obranu, ktorý bol vybudovaný, mali Nemci veľmi dobre pripravený. Stálo nás to mnoho a mnoho krvi, ale dôležité je, že sme sa na to Slovensko toho 4. až 6. októbra dostali," povedal.

Medailu prevzal tiež primátor mesta Svidník Michal Bartko, na ktorého území sa odohrávali v rámci operácie ťažké boje.

Príjemné prekvapenie pripravil pre ministra práve SZPB, ktorý mu udelil medailu pri príležitosti 60. výročia SNP a pamätný list.

Pred 60 rokmi - 6. októbra 1944 prekročili príslušníci Československého armádneho zboru hranice Československa. Východný front druhej svetovej vojny sa vtedy definitívne presunul na územie Slovenska a začal ho oslobodzovať od fašizmu. V celej Východokarpatskej operácii mali vojská Červenej armády 21 000 padlých a 84 000 ranených. Prvý československý armádny zbor mal 844 obetí a 4068 zranených.

(r)

obsah | Slovenská republika